Who breaks a butterfly upon a wheel?...

I think that I am happy. I am not saying that all the time but for some reason every day!

Kezdjük a reggelivel - sporttáplálkozási "alapozó"

Ki gondolná, hogy az összes étkezés közül a reggelire hárul a legfontosabb szerep. A megfelelő reggeli képes feltölteni szervezetünket a megfelelő mennyiségű és minőségű energiával, és lendületet ad a naphoz. De mégis mit válasszunk? Hogyan egyeztessük össze a reggelit a nap első edzésével?
hirdetés

Ahány ház, annyi szokás

Mindenki, aki járt már külföldön, megtapasztalhatta, hogy ahány ország, annyi szokás jellemzi a reggelire szánt ételkínálatot. Franciaországban a legnépszerűbb reggeli egy pohár frissen facsart narancslével kezdődik, melyet egy friss croissant követ kevés teavajjal, jam-mel, aztán jön az elmaradhatatlan feketekávé. Az Egyesült Államokban legalább olyan népszerű a baconszalonnás tojásrántotta, mint az amerikai palacsinta porcukorral. A szállodai büféasztal pedig mindent kínál: kaviárt pezsgővel, gabonapelyhet probiotikus joghurttal. Szóval a reggeli-variációknak kifogyhatatlan a tárháza. De vajon melyik az ideális?

A reggelizés élettani hatásai

KÖTELEZŐ OLVASMÁNY!
  • "Teljesítményfokozó sporttáplálkozás" című könyv - 3. KIADÁS
    Hazánkban a sporttáplálkozásban - ahogy a sporttudomány más témaköreiben is - az egészségcentrikus megközelítés terjedt el, pedig ezen szemléletet az alkalmazott gyakorlat sok esetben a sportoló egészségének megóvása érdekében is cáfolja! Ez az „egészségcentrikus" szemlélet - az egészség mint cél - tudathasadásos helyzetet eredményez.

Az elmúlt húsz évben számos tudományos kutatást végeztek a reggeli mennyiségének, minőségének élettani hatásaival kapcsolatosan. Egy amerikai kutatócsoport (Niklas et al., 1993) 460, tízéves iskolás gyerekek vizsgálatát végezte el. Az eredmények szerint a tanulók 16 %-a nem reggelizett. Ők sokkal kevesebb kalóriát fogyasztottak a nap folyamán, mint reggeliző társaik. Azt is megfigyelték, hogy azok a gyerekek, akik otthon reggeliztek, optimális mennyiségű és minőségű ételt fogyasztottak a nap folyamán. Az iskolában reggelizők csoportja több kalóriát fogyasztott a kívánatosnál, és a napi étkezés össz-zsírtartalma is jelentősen magasabb volt az otthon reggelizőkhöz képest. Niklas és munkatársai arra hívták fel a figyelmet, hogy egyáltalán nem mindegy, hogy reggelizünk-e vagy sem, és ha igen, akkor azt hol tesszük.
Caroline R. Mahoney és kutatócsoportja (2005) szintén a fiatalabb (6-10 éves) korosztályt vizsgálta. Arra keresték a választ, hogy vajon van-e különbség a rendszeresen reggelizők és a nem reggelizők szellemi teljesítménye között. Vajon van-e különbség a zabkását reggelizők és a magas cukortartalmú müzlifogyasztók kognitív teljesítménye között? A vizsgálatban tesztfeladatok segítségével mérték a rövidtávú memóriát. Azt találták, hogy a magas rosttartalmú zabkását fogyasztó csoport rövidtávú memóriája jobb volt, mint a magas cukortartalmú müzlit fogyasztóké. A nem reggelizők kognitív teljesítménye lényegesen alacsonyabb volt a reggelizők teljesítményénél.

Mindig hagyjunk időt a reggelire!

Sokszor hallhatjuk, hogy a sportolók időhiányra panaszkodnak, amikor a reggelizés kerül szóba. Mikor, hiszen reggel 6-kor már a medencében rovom a hosszakat? - teszik fel a kérdést. Igen, ez egy nehéz kérdés, azonban muszáj megoldást találni a reggeli pótlására, mert a kihagyott étkezés az egész napra rányomja bélyegét. Nemcsak az izommunkához, hanem az agyműködéshez is nélkülözhetetlen a cukor, amelynek hiányában a szellemi teljesítmény is hanyatlik. Nem beszélve arról, hogy a kihagyott reggeli hatására a vércukorszint lezuhan, amelynek következménye a hirtelen fellépő, erőteljes éhségérzet. El lehet képzelni, hogy milyen elánnal veti rá magát az éhes bendő az ebédre, aztán az uzsonnára és vacsorára és főleg az édességekre, hiszen a magas cukortartalmú (egyszerű szénhidráttartalmú) ételektől emelkedik leggyorsabban a vércukorszint. Nem nehéz kitalálni, hogy a kihagyott reggeli utáni túlzott édesség- és tésztafogyasztás nem kívánt testtömeg-gyarapodáshoz vezethet. A reggel hatkor elkezdett edzés nem tarthat tovább 8-nál, és utána következhet is a jól megérdemelt reggeli. Ha nincs mód hazamenni, akkor muszáj szendviccsel, joghurttal, müzliszelettel, gyümölccsel készülni az iskolába/ munkahelyre vezető útra vagy az első iskolai szünetre. Edzés után - miután pótoltuk az elvesztett folyadékot (lásd bővebben a 7. fejezetben), együnk egy-két pohár gyümölcsjoghurtot vagy igyunk gyümölcsturmixot, melyet 1,5 % zsírtartalmú tejből és banánból készítünk. Mindig legyen a táskában teljes kiőrlésű lisztből készült rágcsálnivaló, mogyoró-mandula-kesúdió-mazsola mix (diákcsemege), idénynek megfelelő gyümölcs (alma, körte, banán, narancs, mandarin, sárgabarack stb.). Mit válasszunk a büfé kínálatából? Reggelire bármit, csak friss legyen! Barnakenyér alapú szendvicset, friss salátát, omlettet, kakóscsigát, túrós táskát stb.


A glikémiás index jelentősége a reggeli kiválasztásában

Ahhoz, hogy értsük, mi a különbség a zabkása és a magas cukortartalmú müzli között, meg kell ismerkednünk a glikémiás index fogalmával. A glikémiás index azt mutatja meg, hogy az adott élelmiszer vércukoremelő hatása százalékos arányban hogyan viszonyul a cukorhoz. Például a fehérkenyér, amely 50g szénhidrátot tartalmaz, ugyanakkora vércukor-emelkedést hoz létre, mint maga a cukor, így glikémiás indexe (GI): 100, míg a burgonyáé 80. Az ételeket glikémiás indexük alapján három nagy csoportba tudjuk sorolni: magas (burgonya, banán, mazsola, cukor), közepes (spagetti, zabkása, narancs, szőlő), alacsony (alma, lencse, bab, tej, paradicsomleves). Különböző állapotokban (edzés, illetve verseny előtt), betegségekben (cukorbetegség) különféle ajánlások születtek, hogy milyen glikémiás indexű ételt fogyasszunk.
Reggelire tehát a magas szénhidrát - és rosttartalmú, alacsony glikémiás indexű ételt érdemes fogyasztani (pl.  müzlit tejjel, zabkását, gyümölcssalátát joghurttal). Törekedjünk arra, hogy naponta három - négyóránként vegyünk magunkhoz közepes vagy alacsony glikémiás indexű ételt. Mindezzel elérhető a vércukorszint ingadozásának elkerülése. Biztosan sokan tapasztalták, hogy egy kocka csokoládé vagy egy szem cukor elfogyasztását követően fél óra sem telik el, és kínzó éhséget érzünk. Mindez a vércukorszint ingadozásának köszönhető. Ha magas glikémiás indexű ételt fogyasztunk (pl. csoki), akkor hirtelen megemelkedik a vér cukorszintje, mely inzulinkiáramlást hoz létre. Az inzulin képes lecsökkenteni a vérben lévő cukorszintet. Ez a hirtelen létrejövő reakció váltja ki a hirtelen keletkező éhségérzetet, amely ismételt táplálékfelvételre késztet, és minden kezdődik elölről. Úgyhogy legjobb olyan ételt választani reggelire, amelynek elfogyasztása nem okoz „drámai" vércukorszint-ingadozást vagy a rosttartalma, vagy a magasabb fehérje- és zsírtartalma miatt.


Mit együnk a reggeli edzés előtt?

Erre a kérdésre igen egyszerű megadni a választ: a magas szénhidráttartalmú, könnyen emészthető ételeket. Persze attól függ, hogy mennyi idő telik el a reggeli és az edzés kezdete között. Sokszor csak egy óra, nos ebben az esetben érjük be egy banánnal vagy egy müzli szelettel, és csak edzés után válasszuk a rántottát vagy a foszlós vajas kalácsot mézes teával. Edzés előtt magas szénhidrát-, alacsony zsír- és fehérjetartalmú ételeket fogyasszunk, mint például banánt, tejben zabpelyhet, gyümölcsjoghurtot brióssal stb.

 

Sportolói szempontból kiemelten fontos élelmiszerek, ételek

A sportolók táplálkozásának origójában az egészséges és kellően időzített táplálkozás áll. Bármilyen sportágról legyen szó, bármelyik felkészülési időszakról beszélünk, az első és legfontosabb lépés a mai irányelvek által megfogalmazott egészséges étkezés és folyadékfogyasztás megvalósítása. Utána jöhet a többi ...
hirdetés

 

  • Alma - Egy gyümölcs, amit bármikor elfogyaszthatunk
    „One apple a day keeps the doctor away." - „Egy alma naponta az orvost távoltartja."
  • Gabonaféle - reggeli ideális alapanyaga
    Legjobb a napunkat mindjárt egy kis gabonafélével indítani. Miért? Mert kifejezetten magas a rost- és B-vitamin-tartalma. Ezáltal segít az emésztés serkentésében, a szénhidrát-anyagcserében, az idegrendszeri aktivitás optimalizálásában.
  • Búzacsíra -Minden, ami az élethez kell
    A búzacsíra gyógyító ereje magas vitamin- és ásványianyag-tartalmának köszönhető. A daganatos és szív-érrendszeri betegségek megelőzésében, az emésztési folyamatok könnyítésében, a csontvédelemben játszik kitüntetett szerepet.
  • Banán - A gyorsan hasznosítható szénhidrátforrás
    Legyen szó állóképességi vagy főleg izomerőt, robbanékonyságot igénylő sportágról, a banán, mint kiváló energiaforrás megkülönböztetett figyelmet érdemel. A sportolói étel-népszerűségi listán bizonyára első helyen szerepelne.

 

  • Burgonya - slágerszénhidrát
    „A burgonyában mindenből van egy kevés." - mondta Mark Kestin professzor 1990-ben.
  • Joghurt - Edzés után, immunerősítésre
    Ha valaki azt mondaná, hogy együnk nap mint nap egy nagy kanál baktériumot, kinevetnénk. Pedig a joghurttal ezt tesszük, ugyanis jelentős mennyiségű jótékony baktériumflórával rendelkezik.
  • Hal - kiváló fehérjeforrásJoghurt -Edzés után, immunerősítésre
    A hal az egyik legegészségesebbnek mondható táplálék, hiszen alacsony energiatartalommal, gazdag fehérjeforrással és kedvező zsírsavösszetétellel rendelkezik.
  • Makaróni, spagetti - kedvező választás a szénhidrátraktárak feltöltéséhez
    A makaróniról Ambrose Bierce a következő definíciót adja: „Karcsú, lyukas, cső alakú olasz eledel. Két részből áll: a csőből és a lyukból. Csak az utóbbi része emészthető." Lássuk, még mi minden kapcsolódhat a lyukas csőtésztához!
  • Dió jótékony omega 3 zsírsavforrás
    Már az ókorban ismert volt az olajos magok jótékony ereje, Perzsiában például javasolt volt alkoholfogysztás előtt 5 szem mandula elrágcsálása, mert hittek abban, hogy így kivédhető a másnapos fejfájás.
  • Hús -  teljes értékű fehérjeforrás
    Kezdetben az ember magvakat és növényi terméseket fogyasztott, majd később rovarokat, aztán megtalálta a halat, és a hús ízére is hamarosan rátalált. Mindez 10 millió évvel ezelőtt alakult ki.
  • Dinnye - A természetes izotóniás ital
    Bármilyen furcsa is, de az ún. izotóniás sportitalok cukortartalma arányaiban megfelel a görögdinnyében lévővel, mi több, még a nátriummennyiség is azonos.
  • Rizs - A vitamindús szénhidrátforrás
    A rizs a világ összes konyhaművészetének fontos alapanyaga. Több mint 40000 fajtája ismert a földkeregség szinte minden egyes pontjáról. Vásárolhatunk basmati rizst Indiából, arborio-fajtát Olaszországból, pálcika-rizst Japánból.

 

 

Alma - Sportolói szempontból kiemelten fontos élelmiszerek, ételek

Alma - Egy gyümölcs, amit bármikor elfogyaszthatunk
hirdetés

Meglepő, hogy az alma az egészség és vitalitás egyik szimbóluma számos kultúrában, amelynek bizonyítéka az ismert angol mondás: „One apple a day keeps the doctor away." - „Egy alma naponta az orvost távoltartja." Miben rejlik az alma gyógyító ereje? Először is a magas quercetin-tartalomban (4mg/100g), és az antioxidáns vitamintartalomban. Finn kutatók (Nissinen et al., 1993) egy 30 éven át tartó longitudinális vizsgálatot végeztek a quercetin hatásait illetően, és arra következtettek, hogy akik átlagosan negyed almát fogyasztottak naponta hosszú időn át, azoknál a szív-érrendszeri betegségek előfordulási gyakorisága 20 %-kal alacsonyabb volt.


Az alma héjában nagy mennyiségű vízben oldhatatlan rost található, amelynek jótékony hatása a vastagbél daganat (colon carcinoma), székrekedés (obstipatio) megelőzésében lakozik. Másrészt a rost telítettség-érzést hoz létre, ezért a fogyókúra lényeges komponense lehet. (Akiknél viszont magasabb a gyomorsav-termelődés mértéke, almaevés után kínzó éhség jelentkezhet - talán a golden almánál kisebb mértékben - ezért náluk az almadiéta nem ajánlott.)

Az almában lévő másik fontos rosttípus a vízoldékony pektin, amely egyrészt megköti a táplálkozás alatt bejuttatott zsiradék egy részét, ezáltal megakadályozza annak felszívódását, másrészt a szénhidrátok felszívódását elhúzódóvá teszi. Nem véletlen tehát, hogy nem csupán a cukorbetegek étrendjének fontos alkotórésze, hanem a sportolói táplálkozásnak is nélkülözhetetlen eleme, különösen edzés előtt és hosszantartó verseny közben.


 

Burgonya - sportolói szempontból kiemelten fontos élelmiszerek, ételek

Burgonya - A slágerszénhidrát

„A burgonyában mindenből van egy kevés." - mondta Mark Kestin professzor 1990-ben. Először kezdjük a héjával, ugyanis található benne egy érdekes rákellenes vegyület, a klorogénsav. Laboratóriumi vizsgálatokkal alátámasztott, hogy a klorogénsav segít a burgonyában lévő rostnak, hogy hozzákötődjön egy, a grillezett, füstölt ételekből származó rákkeltő hatású anyaghoz. Az így kapott óriásmolekula már képtelen felszívódni, így a széklettel távozik, tehát végső soron megszabadulunk a méreganyagtól (Tucker, 2008).
A burgonyahéj alatt rengeteg kálium lakozik, de a magas C-vitamin is figyelemre méltó. Főzéssel és hosszan tartó sütéssel sajnos elveszti C-, B-vitamin tartalmát, de ha ügyelünk arra, hogy héjával együtt sütjük, vagy főzzük, akkor a vízoldékony vitaminok is megmaradnak számunkra.

Nagyon előnyös tulajdonsága (különösen túlsúly, elhízás esetén), hogy magas telítettség érzést eredményez fogyasztása, tehát később leszünk éhesek. Azonban ellentétes vélemények látnak napvilágot az ügyben, hogy vajon jó-e cukorbetegeknek, mivel a vércukorszintemelő-hatást igen gyorsan létrehozza, és ez nem kedvező. Másrészt a fogyókúrában sem egyértelműen megbízható. Talán hús nélkül, önmagában vagy egyéb zöldségféle társaságában elfogyasztva valóban jótékony, akár cukorbetegségről vagy fogyókúrás diétáról van szó.

Hal - sportolói szempontból kiemelten fontos élelmiszerek, ételek

Hal - Kiváló fehérjeforrás
 A halak édesvízi, tengeri és vándorhalak csoportjába sorolhatók. Az édesvízi halak közül barna húsú a ponty, kecsege, busa, amur, keszeg, míg fehér húsú a pisztráng, süllő, fogas, harcsa, csuka. A tengeri csoportban barna húsa a szardíniának, heringnek, ajókának, makrélának és tonhalnak van, míg fehér húsú a nyelvhal, menyhal, tőkehal, sügér. A vándorhalak közé a lazac, angolna, tok, viza tartozik.

A hal az egyik legegészségesebbnek mondható táplálék, hiszen alacsony energiatartalommal, gazdag fehérjeforrással és kedvező zsírsavösszetétellel rendelkezik. Ki ne hallott volna a többszörösen telítetlen omega-3 (n-3) zsírsavakról, melyek számos értékes élettani hatást fejtenek ki ez emberi szervezetben. Ide tartozik a vérkoleszterinszint-csökkentés, „védő" koleszterin (HDL)-emelés, triglicerid-csökkentés, depressziós tünetek oldása stb. Ez már önmagában is igen értékessé teszi a halak fogyasztását, azonban nem szabad elfeledkezni mindarról a létfontosságú vitaminról, ásványi anyagról és nyomelemről sem, amely a tengeri finomságok majdnem minden jeles képviselőjében megtalálható. Az alábbi táblázatban a tonhal tápanyag-, vitamin- és ásványianyag-tartalmát látjuk, mely szerint kiemelkedően magas B12-, B6-, A-vitamint és foszfort rejt magába

 

Joghurt - edzés után, immunerősítésre

Ha valaki azt mondaná, hogy együnk nap mint nap egy nagy kanál baktériumot, kinevetnénk. Pedig a joghurttal ezt tesszük, ugyanis jelentős mennyiségű jótékony baktériumflórával rendelkezik. Miért jótékony?
hirdetés

 

Ha valaki azt mondaná, hogy együnk nap mint nap egy nagy kanál baktériumot, kinevetnénk. Pedig a joghurttal ezt tesszük, ugyanis jelentős mennyiségű jótékony baktériumflórával rendelkezik. Miért jótékony? Mert erősíti az immunrendszert, segíti a fekélyes gyomor gyógyulását. Eileen Hilton (1992) kutatásai szerint a joghurtnak kitüntetett szerepe van a recurráló (visszatérő) élesztő-infekció kivédésében. Ez a fertőzés sajnos igen elterjedt (hazánkban Candidiázisnak nevezik). Létrejötte úgy történik, hogy a vagina (hüvely) természetes gombaflórája megduplázódik és testszerte elszaporodik, mely nagyon kellemetlen panaszokat eredményez (viszketést, égő érzést, gyomor-bélrendszeri panaszokat stb). Hilton doktor vizsgálatai szerint a joghurtban élő Lactobacillus acidophylus képes ellenőrzés alatt tartani a gombát, és gátolja szaporodását.

Nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a joghurt gazdag kalciumforrás, de szinte az egész vitamin- és ásványianyag-spektrum jelen van benne.

Említést kell tenni a California Egyetem kutatói által végzett vizsgálatokról is: akik 4 hónapon át naponta 2 pohár joghurtot fogyasztottak, immunsejtjeik száma (pl. gamma interferon) megnégyszereződött. Ennek köszönhetően nem csupán a vírusos, hanem a bakteriális fertőzések nagy része kivédhetővé vált.
Isadore Rosenfeld professzor napi 1-4 pohár joghurt elfogyasztását javasolja gyomorfekélyben szenvedőknek. „A joghurtok nagy részében megtalálható organizmusok a gyomorba jutva úgy viselkednek, mint az antibiotikumok." - mondja Shahani professzor.

Miért érdemes futóknak napi 1 pohár joghurtot elfogyasztani? Ennek kettős oka van: az egyik a már említett védősejt-szaporulatnak tudható be. Egy igen intenzív tréning után immunrendszerünk meggyengül, és ekkor fokozott a veszélye a vírusos fertőzések kialakulásának (ez az ún. „nyitott ablak tünet"). Ilyenkor nagyon fontos a meggyengült immunrendszert segíteni, és erre kiválóan alkalmas egy pohár joghurt edzés utáni elfogyasztása (természetesen a folyadékpótlás után). A másik ok pedig a bélflóra helyreállításában rejlik. Számos vizsgálat támasztja alá azt a tényt, hogy a rendszeresen futó egyének természetes bélflórája megváltozik, egyes baktériumok száma csökken, másoké nő. Ennek köszönhetően teljesen megváltozik az emésztés üteme, a tápanyagok felszívódása. Így a joghurt segíti helyreállítani a bélbaktériumok arányát. Erre enni kell!

 

Gabonafélék - sportolói szempontból kiemelten fontos élelmiszerek, ételek

Gabonaféle - A reggeli ideális alapanyaga
Legjobb a napunkat mindjárt egy kis gabonafélével indítani. Miért? Mert kifejezetten magas a rost- és B-vitamin-tartalma. Ezáltal segít az emésztés serkentésében, a szénhidrát-anyagcserében, az idegrendszeri aktivitás optimalizálásában. A vastagbél rosszindulatú elváltozása megelőzhető a rendszeres gabonafogyasztással. Lássunk néhány jótanácsot alkalmazásukra vonatkozóan:
  • Csak a garantáltan jó minőségű gabonából vásároljunk.
  • Keverjük a gabonaféléket (kaphatók a pehelymixek, amelyek jó választást jelentenek).
  • Adjunk a gabonához korpát is, amely külön csomagban kapható, vagy válasszuk a hántolatlan termékeket.
  • Mindig vegyük figyelembe a gabona élvezeti értékét. Ami nem ízlik, azt ne erőltessük!

 

Dió - sportolói szempontból kiemelten fontos élelmiszerek, ételek

Dió - A jótékony omega 3 zsírsavforrás

Már az ókorban ismert volt az olajos magok jótékony ereje, Perzsiában például javasolt volt alkoholfogysztás előtt 5 szem mandula elrágcsálása, mert hittek abban, hogy így kivédhető a másnapos fejfájás. Szoptató kismamáknak is ajánlották, mert a tejelválasztást serkentette. A szív-érrendszert védő és rákmegelőző hatása kicsit később vált ismertté.

Talán mindenki tudja, hogy a dió nagyon finom, de kalóriadús. Mindez annak köszönhető, hogy rendkívül magas a zsírtartalma (81 %), bár a benne rejlő zsiradék fajtája sokkal kedvezőbb, mint pl. a szalonnáé. Közel 25 %-ban ún. többszörösen telítetlen zsírsavat tartalmaz (PUFA), amely nem rakódik az erek falára, nem gyorsítja a gyulladásos sejtek aktivitását, sőt ennek ellenkezőjét váltja ki. Amerikai kutatások (Fraser, 1999) eredményei alátámasztják, hogy ha minimum heti négyszer fogyasztunk diót, az érrendszeri-szívbetegségek rizikója 25 %-kal csökken.

A dióban magas az E-vitamin-tartalom, amely egy nagyon erős hatású antioxidáns vitamin. Ezáltal védi a tüdő sejtjeit, a szív- és érrendszert. Kiemelendő még a kálium, kalcium, magnézium, vas, cink, foszfor mennyisége is.
Hogyan véd a rákos betegségek ellen? A benne található ellágsav révén, amely egyrészt antioxidáns, másrészt a carcinogének eliminációjára is képes. Állatkísérletek eredményei szerint az ellágsav rendszeres alkalmazása 70 %-kal csökkenti a máj-carcinoma kialakulását (Premalatha et al., 1997).

 

Hús - sportolói szempontból kiemelten fontos élelmiszerek, ételek

A húsok doppingvétséget előidéző szennyeződésének esélye alapvetően kicsi. Spanyolország és Kína valamint más ázsiai országok ugyan érintettek lehet Clenbuterol ügyben, ám ennél az esetnél valószínűbb, hogy a sportoló kasztrálatlan kan disznót vagy vaddisznót, lóhúst vagy birkát fogyaszt.
hirdetés

 

 

A húsok doppingvétséget előidéző szennyeződésének esélye alapvetően kicsi. Spanyolország és Kína valamint más ázsiai országok ugyan érintettek lehetnek Clenbuterol ügyben, ám ennél az esetnél  valószínűbb, hogy a sportoló kasztrálatlan kan disznót vagy vaddisznót, lóhúst vagy birkát fogyaszt. Különösen problémás  részek a here, vese, máj. Az ezen állatok szervezetben található nortesztoszteron gondokat okozhat.

Ha nagyon  óvatosak akarunk lenni, akkor nem csak versenyek előtt, hanem folyamatosan kerülni javasolt ezen fajok és hímeik húsának és  különösen belsőségeinek nagymértékű fogyasztását, teszteket megelőző órákban pedig ez feltétlenül javasolt. Külföldön járva az élsportoló kerülje a friss húsokat, húskészítményeket. Biztonságosabb előrecsomagolt és romlástól, szennyeződéstől védett élelmiszerekre alapoznia az étrendjét.

 

De a hús sportolói szempontból kiemelten fontos élelmiszer, étel: teljes értékű fehérjeforrás, mert mindazt az értékes esszenciális aminosavat tartalmazza, amelyeknek csak bizonyos elemei jelennek meg a különféle magvakban, növényekben.

Kezdetben az ember magvakat és növényi terméseket fogyasztott, majd később rovarokat, aztán megtalálta a halat, és a hús ízére is hamarosan rátalált. Mindez 10 millió évvel ezelőtt alakult ki. Nem véletlenül, hiszen a hús mindazt az értékes esszenciális aminosavat tartalmazza, amelyeknek csak bizonyos elemei jelennek meg a különféle magvakban, növényekben. Emellett általában magas zsírösszetételének köszönhetően gazdag energiaforrás. Nem szabad figyelmen kívül hagyni azt sem, hogy a hús számos nélkülözhetetlen vitamin és ásványi anyag leggazdagabb forrását jelenti a táplálkozásban, amelyeknek hasznosulása igen jelentős (a vas 50-60 %-a fel tud szívódni, ellentétben a zöldfélék vaskészletével, amely mindössze 1 %-ban, a szójából 7 %-ban). Bővelkedik cinkben, szelénben, A-vitaminban, D-vitaminban és a B-vitamincsoport szinte teljes létszámban (a folsav és biotin kivételével) megtalálható benne. A sertésből készült ételek bővelkednek tiaminban, a májban, vesében pedig rengeteg riboflavin, piridoxin és niacin rejlik.

Kanyarodjunk vissza egy kicsit a húsfélék zsírtartalmához. Manapság igen sok ellenpropaganda került napvilágra, amelyek szerint a hús egyenesen méreg az emberi szervezet számára. Először a sertéstől idegenítették el a lakosságot, mondván, hogy rengeteg telített zsírt és koleszterint tartalmaz, ezért rendszeres fogyasztása a szív-érrendszeri betegségek kialakulásának veszélyét meghatványozza. Azután kitört a kergemarha-kórral kapcsolatos botrány, amelynek következtében mindenki inkább csirkéből főzött levest és pörköltet. Egy pár évvel később pedig az antibiotikummal túlkezelt baromfitól kellett rettegni. Hol itt az igazság? Nehéz lenne megmondani. Egy dolog azonban biztos: nem szabad semmitől félni, nem szabad semmit túlzott mértékben fogyasztani, nem szabad mindig egy helyen és egyfélét vásárolni! Vannak egyének, akiknek szervezete egyáltalán nem tudja nélkülözni a húst (nem véletlenül), míg mások lazán kibírják sertéssült, vagy milánói makaróni nélkül. Érdemes hallgatni szervezetünk jelzéseire, mert megmondja a választ: volt például egy ismerősöm, aki elhatározta, hogy teljesen kiiktatja a húst étkezéséből. Másfél év elteltével a fiatal hölgy minden reggel arra ébredt, hogy parizert evett álmában. A sorozatban visszatérő álom arra késztette, hogy bemenjen egy henteshez és kérjen 10dkg párizsit. Úgy is történt. Azóta jól van, már nem álmodik hússal, bár a mai napig vashiánnyal küszködik... Egy másik ismerősöm büszkélkedett azzal, hogy ő bizony 30 éve nem eszik húst és mégis kirobbanó erőben van, amelyet maratoni futóversenyen szerzett érmeinek hosszú sora is bizonyít. Feltettem neki a kérdést, hogy milyen étrendkiegészítőket fogyaszt, és kezdte sorolni: aminosav komplexet, B-vitamin komplexet, antioxidáns formulát, Carnitine-t. Szóval ezzel bebizonyosodott, hogy mindazt a fontos makro- és mikroelemet pótolja por, tabletta, kapszula formájában, amelyet a hússal természetes úton juttatunk be.

Az állatok táplálékának minőségét (zsírsavösszetétel) leginkább a bőr alatti zsírszövet tükrözi. Minél magasabb bennük a többszörösen telítetlen zsírsav, annál kevésbé lehet eltartani, mivel a telítetlen zsiradék könnyen oxidálódik, azaz avasodik. Táplálkozástani szempontból az egyik legkedvezőbb olajsav (C18:1 egyszeresen telítetlen zsírsav) legnagyobb mennyiségben (több mint 40 %-ban) a tyúk-, sertés- és marhazsírban található. A egészségre legkedvezőtlenebb zsiradék a kókuszzsírban és a pálmamagolajban rejlik. Mit kell tudni a koleszterinről? Azt, hogy minden állati sejt alkotórésze, az epesavak és a szteroid hormonok belőlük képződnek. Az egyes hússzövetek eltérő koleszterinszinttel rendelkeznek. Például a hátszalonnában (bőr alatti tartalék zsiradék) 59mg/100g található. Az izomközti zsírrétegben 93mg/100g, az oxidatív izmokban (pl. szűzpecsenye) 55mg/100g, a glikolitikus izmokban (pl. karaj) 48mg/100g koleszterin rejlik. A baromfihús bőrrel együtt legalább annyi koleszterint tartogat, mint amennyit négylábú barátai. A vadak húsában az összzsír mennyisége kevesebb, viszont a koleszterin több, mint a sovány sertéshúsban. Sütés-főzés hatására a koleszterintartalom - a vízveszteség miatt - arányaiban nő. A roston sütés 30 %-kal növeli a húsok zsírtartalmát, melyet a vízveszteség okoz. A sonka alacsony zsírtartalma a páclének köszönhető, mivel a hús víztartalma növekszik. Az alábbi táblázatokban összefoglaljuk a különböző húsfélék makro- és mikrotápanyagait.

A táblázatban pirossal besatírozott értékek felhívják a figyelmet arra, hogy az egyes húsfélék mely tulajdonságokkal tűnnek ki leginkább. Lássuk most ezeket: a csirke és pulyka fehérjetartalma a legmagasabb (20 %), a libahús tartalmazza a legtöbb energiát, zsírt és koleszterint. A legtöbb A-vitamint, biotint, foszfort, B6-vitamint a liba és kacsa rejti, a pulykában sok foszfor és B6-vitamin található. A borjú sok vasat és cinket rejt magában, a bárány és birka húsa viszont gazdag B12-vitamin-forrás. A sertés húsa bővelkedik B1-, B2-, B6-vitaminokban, míg a marha a vas, cink, és B12-vitamin tartalmával tűnik ki.

Kétségtelen tény, hogy a szív-érrendszeri betegségek előfordulási gyakorisága szignifikánsan alacsonyabb a húst nem fogyasztók körében, azonban a mértékletes és változatos étkezés, a fizikai aktivitás és dohányzásmentes életmód, továbbá laborkontroll mellett akár még csécsi szalonnát vagy libatepertőt is ehetünk!

 
 
 
 

Dinnye - Sportolói szempontból kiemelten fontos élelmiszerek, ételek

Dinnye - A természetes izotóniás ital. Ha a dinnye szót meghalljuk, rögtön azokra a forró nyári napokra gondolunk, amikor élvezettel harapunk a friss, hideg görögdinnye szeletbe.
hirdetés

Magyarország éghajlata (legalábbis ezidáig) kedvez a dinnyetermesztésnek, nem véletlen hogy augusztus derekán már szinte ingyen lehet hozzájutni „úton-útfélen". Ki gondolná, hogy nyári dinnyeigényünk összefüggésben van a folyadékveszteséggel, hiszen keresve sem találunk még egy olyan magas víztartalmú gyümölcsöt, mint ezt. Érdekessége, hogy a cukortartalom miatt a benne lévő folyadékot szervezetünk hatékonyabban fel tudja használni. Bármilyen furcsa is, de az ún. izotóniás sportitalok cukortartalma arányaiban megfelel a görögdinnyében lévővel, mi több, még a nátriummennyiség is azonos. A kálium tekintetében kissé elbillen a mérleg a dinnye javára, bár ez a szívbetegek, lúgosító étrendet követők, méregtelenítő kúrán résztvevők szempontjából sokkal kedvezőbb tulajdonság.

Külföldi irodalom (Yeager szerk., 1999) felhívja a figyelmet a dinnye folsav- és B-vitamin-tartalmára is. Mindkét vitamin létfontosságú az idegrendszer számára, az aminosavak szintéziséhez, ezért kifejezetten előnyös, ha a várandós kismamák is bőséggel fogyasztják.

 

Rizs - sportolói szempontból kiemelten fontos élelmiszerek, ételek

Rizs - A vitamindús szénhidrátforrás

A rizs a világ összes konyhaművészetének fontos alapanyaga. Több mint 40000 fajtája ismert a földkeregség szinte minden egyes pontjáról. Vásárolhatunk basmati rizst Indiából, arborio-fajtát Olaszországból, pálcika-rizst Japánból.

Táplálkozástani szempontból a barnarizs a leggazdagabb, hiszen rendkívül magas a rost-, komplex szénhidrát- és B-vitamin-tartalma. Mindemellett egy olyan vegyület is található benne, amely a koleszterinszint csökkenését eredményezi, ezért szívvédő élelemnek is tekinthető. A barnarizs külső borítása - azaz korpa része - tartalmaz egy vegyületet, melynek neve oryzanol. Ez a szubsztancia váltja ki a vérkoleszterinszint csökkenését. Louisiana Állam Egyetemén végzett vizsgálatokban (Most et al., 2005) arra keresték a választ, hogy a rizskorpa milyen mértékben képes a koleszterin szintet csökkenteni. A vizsgált személyek napi 100g rizskorpát fogyasztottak három héten át. A felmérés végén a vérkoleszterinszint átlagban 7 %-kal, ezen belül a „káros" LDL-koleszterinszint 10 %-kal csökkent. A 10 % nem tűnik olyan soknak. Azonban számos kutatás eredménye azt bizonyítja, hogy a vér-koleszterinszint 1 %-os csökkentésére a szív-érrendszeri betegségek rizikója 2 %-ot esik. Ezek szerint a háromhetes rizs-étkezés 20 %-kal csökkenti a cardio-vasculáris betegségek rizikóját.

Mivel a barnarizsnek kifejezetten magas a rosttartalma, ezért képes a bélperisztaltikát gyorsítani, a széklet mennyiségét növelni, a mérgező bomlástermékeket megkötni, a belekből kiüríteni. Nem csupán a vastagbél rosszindulatú elváltozásait lehet rizsfogyasztással megelőzni, hanem az emlőrák előfordulási gyakorisága is csökkenthető. A magyarázat az, hogy a barnarizs rostanyaga megköti a béltraktusban lévő női nemi hormont, így a vérben keringő ösztrogénszint lecsökken. Ausztrál (Smiths et al., 1998) és kanadai (Malcolm et al., 2001) kutatások eredménye szerint napi 28g rost 38 %-kal csökkenti az emlőrák kialakulásának rizikóját.

Vajon mi a különbség a barna-, fényezett és a vadrizs között? A hántolatlan rizsszemet nevezik barnarizsnek, vagy más néven cargo-rizsnek, amely szürkés színét a külső rétegtől - ezüsthártyától - kapja. Ez a hártya takarja az endospermiumot és a csírát. A barnarizs korpa-tartalma 3 %, csírát 4 %-ban, míg endospermiumot 93 %-ban tartalmaz. A pelyvátlanított -fényezett - rizs rosttartalma lényegesen kevesebb, emellett vitaminokban is szegényebb. Az alábbi táblázat összefoglalja a hántolt és hántolatlan rizs közötti összetételbeli különbségeket.

A rizs 86-90 %-ban szénhidrátot, 7-9 %-ban fehérjét, a szervezet számára nélkülözhetetlen aminosavakat - methionint és lizint - tartalmaz.

A vadrizs - más néven indián rizs - előnyös tulajdonsága a kedvezően magas aminosav-tartalomban és B-vitamin összetételben rejlik. Az észak-amerikai Nagy Tavak sekély vizű partjain honos rizsfajtát az USA-ban az 1950-es évek óta termesztik, miután táplálkozás-élettani jelentősége felismerést nyert. Lignán tartalmánál fogva a csontritkulás megelőzésében is szerepet játszik, mivel az ösztrogén hormonnal megegyező anyagcserehatást vált ki.

Makaróni, spagetti - sportolói szempontból kiemelten fontos élelmiszerek, ételek

Makaróni, spagetti - Kedvező választás a szénhidrátraktárak feltöltéséhez

A makaróniról Ambrose Bierce a következő definíciót adja: „Karcsú, lyukas, cső alakú olasz eledel. Két részből áll: a csőből és a lyukból. Csak az utóbbi része emészthető." Lássuk, még mi minden kapcsolódhat a lyukas csőtésztához!

Szembetűnő jellemző a viszonylag alacsony energiatartalom, mivel például egy sonkás pizza kalóriatartalma majdnem kétszerese ennek a milánóinak. Ebből persze az is következik, hogy egy éhes bendő akár háromszor ennyit is befogad. A baj viszont a kedvezőtlenül magas zsír-arányban és az alacsony szénhidrátarányban rejlik. Főleg akkor jelent problémát, ha kevés aerob edzést végzünk, mert ilyenkor sajnos a plusz zsírt nem tudjuk felhasználni. A sílesiklók, sífutók, és akik minimum 50 perc alacsony intenzitású edzést végeznek a téli „fagyos" levegőn, azoknak viszont érdemes ezzel az étellel pótolni az elvesztett energiát. Meglehetősen magas az étel sótartalma is, viszont a kevés kálium-, magnézium-, kalcium- és foszforbevitelt érdemes más étellel, pl. salátával optimalizálni.
Természetesen az alaprecept enyhe módosításával elérhető, hogy a milánóit mindenki - még a súlytöbblettel rendelkezők is - nyugodt szívvel fogyasszák az egészséges étkezés eszményében.

A receptben a sertéshúst pulykamellre, illetve a napraforgóolajat olívára módosítottuk. Így a kalóriatartalom, ha kevéssé is, de csökkent (427kcal), a fehérjearány 22 %-ra, a szénhidrát 45 %-ra, míg a zsírarány 33 %-ra módosult. Emellett a nátriumtartalom 383mg, a kálium 446,5 mg, amely mindenképpen kedvező, főleg túlsúly vagy szívbetegség esetén.

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 1
Tegnapi: 28
Heti: 60
Havi: 505
Össz.: 326 065

Látogatottság növelés
Oldal: "Teljesítményfokozó sporttáplálkozás" című könyv - 3. KIADÁS
Who breaks a butterfly upon a wheel?... - © 2008 - 2024 - monia.hupont.hu

Ingyen weblap készítés, korlátlan tárhely és képfeltöltés, saját honlap, ingyen weblap.

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »