A modern szakácsok számára a rozmaring a tökéletes sült csirke vagy sült báránnyal párosuló gyógynövény. A gyógynövény hatalmas ősi gyógyászati tulajdonságokkal rendelkezik. A modern tudomány is felzárkózik ahhoz, amit a régiek már tudtak. Egy tudományos tanulmány megállapítja, hogy a rozmaring egy vegyülete elősegíti a szem egészségének fenntartását és véd az esetleges időskori makula degeneráció ellen.
Az “Investigative Ophthalmology & Visual Science” című lapban megjelent tanulmány szerint a Sanford-Burnham Orvosi Kutatóintézet által vezetett kutatócsoport Stuart A. Lipton, MD, Ph.D. vezetésében felfedezte, hogy a karnozinsav: ami a rozmaring egyik összetevője, véd a retina degenerációjától és a retinát érő toxikus hatásoktól.
Időskori makula degeneráció a leggyakoribb szembetegség a világon. 50 év felett jelentkezik általában. Az “American Health Foundation” definíciója szerint: a makula degeneráció a retina központi területének romlását okozza, ahol holt területek, homályos foltok vagy torz látás keletkezik.
A makula degeneráció kiváltó oka nem ismert, de a kockázati tényezők közé tartozik a dohányzás, a napozás, a magas vérnyomás és az elhízás. A legtöbb esetben genetikai hajlamra is visszavezethető.
Egyes korábbi vizsgálatok arra utaltak, hogy a betegség lelassítható antioxidánsokkal, tehát a szabad gyökök elleni küzdelemmel. Ez az, ahol a rozmaring bejön a képbe.
Ebben a vizsgálatban Lipton és munkatársai azt találták, hogy a karnozinsavval kezelt retina sejtekben antioxidáns enzimek kezdtek termelődni. Ez viszont csökkentette a sejt-károsító szabad gyökök mennyiségét.
Azt is vizsgálták, hogy a karnozinsavval kezelt állatok retinája fény hatására kevesebb kárt szenvedett.
Védelem a makula degeneráció ellen csupán csak egy legújabb felfedezése a rozmaring számos egészségügyi előnyének, amelyek már több ezer éve ismertek. Az ókori görögök nagyra becsülték memóriajavító képességei miatt. A görög diákok hajába kis rozmaring gallyakat is tűztek. Lipton és csapata jelenleg a rozmaring időskori elbutulásban játszott szerepét is vizsgálja.
Ezen kívül, a rozmaringot hagyományosan immunrendszer erősítőként, emésztésjavítóként, vérkeringés fokozóként, és gyulladáscsökkentőként is használják.
Állatkísérletekben kimutatták, hogy a rozmaring antidepresszáns hatású, javítja az 1. típusú diabeteszes betegek állaptát és még a súlygyarapodást is megakadályozza magas zsírtartalmú étrend esetén.
Egy Kansas State University tanulmány megállapította, hogy a rozmaring leghatékonyabb hat tesztelt fűszer közül a heterociklusos aminok (HCA) kialakulásának megakadályozásában. HCA-k rákkeltő vegyületek, és akkor keletkeznek, amikor állati eredetű élelmiszereket, mint a marha, csirke, sertés vagy hal, a sütünk, grillezünk, főzünk vagy olajban sütünk. A HCA-k fogyasztása a hússal együtt, növeli a vastagbél-, gyomor-, tüdő-, hasnyálmirigy-, emlő-és prosztatarák kockázatát.
Bár a Földközi-tenger térségében őshonos, a rozmaring ma már majdnem mindenütt megtalálható. A menta rokona, kis bokrokban nő, levelei tűlevelekhez hasonlítanak. Széles körben elérhető, szárított gyógynövényként vagy illóolajként.
Tegyünk friss hajtásokat sült csirke vagy pulyka mellé, vagy a tyúkhúslevesbe.
Otthon cserépben is könnyen nevelhető.
Van egy aranyos ötletem: az ünnepek alkalmából dísznövény is lehet, kis fenyőfa formára is lemetszhetők ágai, ily módon válhat konyhán hangulatos karácsonyi díszévé.