Who breaks a butterfly upon a wheel?...

I think that I am happy. I am not saying that all the time but for some reason every day!

A gyömbérfélék (Zingiberaceae) családjáról eddig igazán kevés ismeretünk volt. A gyömbérport - amely inkább egzotikus, mint magyaros fűszer - persze sokan használják, de valljuk be, a por eredetéről mindössze annyit tudunk, hogy valahonnan a Föld másik feléről érkezik hozzánk.
 

Manapság a nagyobb szupermarketekben már frissen is megvásárolható a gyömbér (Zingiber officinale) gyöktörzse, így a növénynek legalább erről a részéről képet alkothatunk. A gyömbér testvére, a kurkuma szintén fűszerőrleményként kapható az üzletekben. A növény régóta ismert Európában, a híres svéd botanikus, Linné 1753-ban fedezte fel és nevezte el Curcuma longának.

 

 

gyömbér

 

 

A kurkumát - amellett, hogy a currypor egyik alkotóeleme - értékes hatóanyagai miatt máj- és epegyógyszerként is számontartják.

 

gyömbérfélék családját közel 1300 faj alkotja. A család tagjainak többsége Ázsia trópusi monszunerdőiben, nedves, mocsaras, félárnyékos helyen él, de ma már más földrészeken, pl. Nyugat-Afrikában és Hawaii-on is meghonosították. Ezek az egyszikű, lágyszárú, évelő növények jellegzetes, megvastagodott föld alatti szárukból, a gyöktörzsből fejlesztik leveleiket. A gyöktörzs alakja igen változatos, és fajonként különböző. Egyes fajoknál a gyökerek is gumószerűen megvastagodnak, hogy a szárazabb időszakokban biztosítsák a növény életbenmaradását.

 

 

gyömbér

 

 

 

Gyömbér és kurkuma mint dísznövény

De vajon mi okozhatja, hogy a gyömbérfajok az utóbbi időben a nemzetközi figyelem középpontjába kerültek, évek óta robbanásszerűen terjednek az Egyesült Államok dísznövényboltjaiban, és lassanként Európát, sőt hazánkat meghódítják? A dísznövény-piackutatók érdeklődését valószínűleg számos pozitív tulajdonságuk keltette fel. Az e családba tartozó fajok könnyen virágoztathatók, különleges felépítésű virágzatuk rendkívül alakgazdag és feltűnően színes, egyes fajok virágai bódító illatúak. Ugyanakkor - bár trópusi vidékről származnak - nem igényelnek rendkívüli körülményeket és gondoskodást, így kiválóan alkalmasak akár cserepes, akár kerti dísznövénynek. Vágott virágként két-három hétig is virítanak. Mivel többségük félárnyékban, árnyékban érzi igazán jól magát, gyengén megvilágított helyiségek díszítésére is megfelelők, nagyüzemi nevelésük során pedig lehetővé teszik a termesztőhely árnyékos területeinek gazdaságos hasznosítását.

Tőosztással szaporíthatók

Néhány éve több nagykereskedő cég (főleg amerikai, holland, thaiföldi és hawaii érdekeltségek) foglalkozik az eredeti termőhelyekről begyűjtött gyömbérfélék nagyüzemi termesztésével. Ezzel párhuzamosan megindult fajtanemesítésük és tőosztással vagy mikroszaporítással történő "tömeggyártásuk" is. A legnépszerűbbek a következő nemzetségek: Alpinia, Costus, Curcuma, Globba, Kaempferia, Zingiber.

 

 

Hedychium

 

 

gyömbér

 

 

A gyömbérfélék gondozása

Ma már szerencsére elég sokat tudunk róluk, ezért ne essünk pánikba, ha valamelyik kedves ismerősünktől ilyen gyöktörzset vagy cserepes növényt kapunk ajándékba. Vegyük azonban figyelembe, hogy a gyömbércsalád tagjainak igénye elég változatos, ezért próbáljunk új növényünkről minél több információt szerezni. Abban biztosak lehetünk, hogy szerzeményünk melegkedvelő, ezért 12 C° alatt ne próbálkozzunk nevelésével. Térigénye is elég nagy lehet, pl. a Curcuma alismatifolia virágzati szára 60 cm-re, a gyömbéré akár 1,5 m magasra is megnőhet.

Milyen földbe ültessük a gyömbérféléket?

A neveléshez B típusú virágföld megfelelő, de a jó levegőzés, a vízáteresztés és az enyhén savanyú közeg biztosítására keverjünk a földbe 1/3-1/3 rész tőzeget, illetve fertőtlenített homokot vagy perlitet.

A gyömbér ültetése

A gyöktörzset 4 cm mélyre helyezzük a cserépbe, ügyelve, hogy a gyökerek lefelé nézzenek. Mivel várhatóan sok sarj fejlődik, a cserép mérete a gyöktörzs vastagságánál legalább 10 cm-rel nagyobb legyen. Öntözzük be alaposan a földet, és a későbbiekben is tartsuk nedvesen, de kerüljük a túlöntözést, mindig csak a talajfelszín kiszáradásakor adjunk ismét vizet. Lehetőleg lágy vízzel öntözzünk.

 

 

kurkuma

 

 

Hőmérséklet

A megfelelő lombnövekedéshez legalább 20 C°-ra van szükség. Így a cserepes növényt nyáron tarthatjuk a szabadban, illetve a gyöktörzset szabadba is ültethetjük. A tavaszi kiültetésre csak április végén kerülhet sor, amikor a talajhőmérséklet tartósan 12 C° fölé emelkedik. Szabadföldi nevelésnél is szükségesek az ismertetett feltételek: az enyhén savanyú, jó vízgazdálkodású talaj és az egyenletes vízellátás.

A gyömbérfélék gondozása

A tenyészidőszak során a virágzás elősegítésére hetente tápoldatozzuk a növényt olyan lombtrágyával, amelyben a foszfor és a kálium van túlsúlyban. Virágzás csak a második évtől várható, de évente többször is virágozhat. Elvirágzás után vágjuk le a virágzati szárakat. A nyár folyamán tőosztással vagy a gyöktörzsdarabok leválasztásával szaporítható. A hűvös idő közeledtével a levelek leszáradnak, és a növény nyugalmi állapotba kerül. Mivel a gyöktörzs nem fagytűrő, ősszel szedjük fel, és fagymentes helyen teleltessük, a cserepes növényt pedig vigyük meleg helyre.

 

Remélhető, hogy a gyömbérfélék itthon is rövidesen népszerűvé válnak. Az egyik legmutatósabb faj, a Curcuma alismatifolia egy példányát már magam is láttam az egyik bevásárlóközpontban. Aki szereti az egzotikus növényeket, keresse őket, és bátran kísérletezzen velük!

 

 

kurkuma

 

 

 
Gátolja a HIV és HPV vírusok szaporodását.

Kurkuma, a gyógyító fűszer


Az újabb kutatási eredmények szerint a curry egyik alkotórésze a kurkuma (curcuma longa) hatásos a rák, az Alzheimer-kór és sok más krónikus gyulladásos betegség gyógyításában.
A legújabb vizsgálatokat végző neves MD Anderson rákkutató intézet már most kiáll a fűszer használata mellett.

Természetes eredetű, gyógyhatású vegyületek

A kurkuma, ez a narancssárga por a hasonló nevű, ázsiai növény (Curcuma longa) porított gyökere és a különböző indiai ételek, curryk, vindalook elengedhetetlen alkotórésze ősidők óta. Nemcsak az ételek ízesítésére és színezésére kiváló, de tartósítószerként is hatásos.

A kurkuma mint gyógynövény, több mint ötezer éves múltra tekint vissza. Az indiai ajurvédikus gyógyászatban már akkor is sebgyógyításra, vértisztításra és gyomorbántalmakra használták.

A kurkuma biológiailag aktív összetevője a kurkumin, illetve ezek származékai, a kurkuminoidok számos hatását sikerült dokumentálni: ismert antioxidáns, ezen kívül gyulladásgátló, vírus-, baktérium- és gombaölő hatású, ami segíthet a rák, a cukorbetegség, az ízületi gyulladások, az Alzheimer-kór, és más betegségek kezelésében is. A növény sokrétűségét jelzi az is, ma már több ezerre tehető a tudományos publikációk száma. Például csak 2005-ben több mint háromszáz vizsgálatot végeztek a kurkuminnal kapcsolatban.

A kutatókat nem csak a vegyületek széleskörű felhasználhatósága, hanem az alacsony toxicitása is lelkesíti. Az eddigi vizsgálatok alapján a fűszert és annak származékait nem csak rettegett betegségek kezelésére, hanem azok olcsó és egyszerű megelőzésére is fel lehet majd használni. A vegyület számos csábító tulajdonsággal rendelkezik. Mivel több molekuláris reakciót is befolyásol, hatásos lehet a rákellenes terápiában is: a rosszindulatú sejtek csak lassan válnak ellenállóvá vele szemben, és csak több mutáció árán képesek legyőzni a vegyület több irányból érkező támadását.

Néhány publikáció arra figyelmeztet, hogy a vegyület egyidejű hatásai közül egyesek éppen hogy a betegség kialakulását segíthetik, de ezek egyikét sem sikerült a későbbiekben igazolni.

A kurkuma gyógyászati célú kutatása

Az első tudományos vizsgálatokat 1970-ig végezték, miszerint a kurkumin patkányokban csökkentette a vér koleszterin-szintjét. Az 1980-as években azonosították a tumor nekrózis faktor (TNF) alfának és bétának nevezett két molekulát, melyek hatásos tumorellenes vegyületeknek bizonyultak. A TNF molekulák - ha megfelelő helyen szabadulnak fel - nevüknek megfelelően képesek a ráksejtek elpusztítására, viszont ha a véráramba kerülve mindenfelé szétoszlanak, akkor akár a rák kialakulását is elindíthatják. A TNF-ek egy fontos fehérjét aktiválnak, ami egy sor olyan gént kapcsol be, vagy ki, melyek a gyulladás- és a sejtosztódás szabályozásában vesznek részt. A kísérletek szerint a kurkuma teljesen blokkolta a TNF és az általa aktivált fehérje hatását. A továbbiakban kiderült, hogy a kurkumin gátolja a különböző ráksejtek osztódását és szétvándorlását.
A texasi MD Anderson Rákkutató Központ vizsgálatai szerint a “ ... Curcumin (diferuloylmethane) ... az egyik legerősebb és legígéretesebb kemopreventív és a daganatellenes szer ... Hogy hogyan fejti ki kurkumin erős rákellenes tevékenységét alaposan megvizsgálták és többféle hatásmechanizmust is felfedeztek ... a kurkumin a biológiai sejtkárosító hatások megváltoztatásán keresztül fejti ki hatását “” epigenetikus moduláció.” "
A kurkumin gátolja az NF-kappaB, szabályozó molekula aktivitását, amely gyulladásos folyamatokat indít be ( TNF, a COX-2 és IL-6 molekulák), amelyek elősegítik rákos sejtek növekedését.
Más szóval, kurkumin megváltoztatja a DNS-szabályozást, hogy ezáltal segítsen megölni a rákos sejteket. Sőt, a kurkumin segít kijavítani a környezeti hatások miatti genetikai károsodásokat is. Gyakorlatilag “kisöpri” a degeneratív elváltozásokat beindító anyagokat a szervezetből és a rákos sejtek nem tudnak burjánzani a kurkuma mellett.
A kutatók úgy találták, hogy kurkumin ha egyszer bejut a sejtekbe többféle hatásmechanizmus útján fejti ki jótékony hatását.
Megállapítást nyert, hogy:
Gátolja a tumorsejtek szaporodását,
Gátolja az egészséges sejtek elfajulását,
Segíti a szervezetet a mutálódott rákos sejtek megsemmisítésében,
Csökkenti a gyulladást, ami a rákos folyamatok egyik elindítója,
Gátolja a tumorok növekedéséhez szükséges fehérjék képződését,
Gátolja a daganatos sejtek vérellátásához szükséges érhálózat kialakulását (angiogenezis),
Csökkenti az áttétek kialakulásának esélyét.
A kísérletekben kurkumint mint segédmolekulát kipróbálták korai fázisú klinikai vizsgálatokban, hasnyálmirigyrák és a csontvelőrák egyik fajtája, a mielóma esetén. Mások azóta többek között vastagbélrák és Alzheimer-kór megelőzésére is kipróbálták. Sejt- és állatkísérletek alapján a kurkuma hatásos lehet egy sor gyulladásos megbetegedés, így a hasnyálmirigy-gyulladás, az ízületi gyulladások, a bélhurut, az allergia, vagy a nátha kezelésére, emellett ígéretesnek tűnik a cukorbetegség, egyes autoimmun betegségek, valamint a szív- és érrendszeri megbetegedések kezelésére is. A klinikai vizsgálatok a gyógyszeripar érdektelensége miatt egyelőre még váratnak magukra, ám a kutatók lelkesen küzdenek a fűszer sikeréért.
Az néha ellentmondó kutatási eredmények oka lehet az is, hogy nem tudni pontosan, hogy az elfogyasztott kurkumin milyen arányban szívódik fel a vérbe, milyen koncentrációban jut el a szövetekhez, és ezek után milyen hatást vált ki az emberi szervezetben. Indiában a kurkumát sohasem használják önmagában, mindig más fűszerekkel keverik. Tajvani kutatásokban kiderült, hogy a kurkumához adott kisebb mennyiségű feketebors 2000-szeresére növeli a felszívódást.
Az újabb vizsgálatokat végző vezető rákkutató intézet, az MD Anderson Cancer Center is kiáll a kurkumin használata mellett, ami szokatlan egy olyan szer esetében, melynél a klinikai vizsgálatokat még nem végezték el. Olyannyira, hogy az intézet weboldalán terápiás célra napi nyolc gramm kurkuma bevitelét javasolják, ami az indiai táplálkozásnak is mintegy negyvenszerese.
Az ideális dózis megállapítása viszont hosszadalmas folyamat eredménye, és a gyógyszercégek egyelőre nem nagyon tülekednek, hogy a vizsgálatokat a kurkumin esetében is elvégezzék. Mivel a természetes szerek gyakorlatilag nem szabadalmaztathatók, ezért egy gyógyszercégnek sem érdeke, hogy pénzt költsön a gyógynövények kutatására. A kurkuma gyógyhatásait már több ezer éves ősi iratok is felsorolják, így nehéz lenne új szerként szabadalmaztatni.

Mindenesetre több kutatást is végeztek azzal kapcsolatban, hogy miért alakul ki több rákos daganat a nyugati emberekben, mint a hasonló körülmények között élő ázsiaiakban.
Egy amerikai vizsgálatban indiai és amerikai brókereket vizsgálva kiderült, hogy mindkét esetben nagyjából azonos mennyiségű mikrodaganatot találtak a férfiak prosztatájában (az egészséges szervezetben is naponta képződnek mikrodaganatok), mégis nyugaton 60-szor gyakoribb a prosztatarák, mint Indiában. A legfőbb különbség a két vizsgált csoport között az étkezés volt. Indában a főként zöldségalapú étkezéshez napi szinten fogyasztanak kurkumát, ami a curry-masala egyik fő alapanyaga.

A kurkuma további egészségügyi előnyei

A növekvő érdeklődés kurkumin az elmúlt 50 évben érthető, ha figyelembe vesszük a kutatások számos kedvező egészségügyi hatását bizonyították be. A tanulmányok szerint, kurkumin hatásos lehet:

belsőleg:

Vérkeringés javítására, vérömlenyek oldására.
Daganatos betegségek kialakulásának megelőzésére.
Vérhígító hatású, gátolja a vérlemezkék összetapadását, a vérrögök képződését, csökkentve a trombózis és az infarktus esélyét.
Vértisztító és stimulálja az új vérsejtek képződését.
Serkenti a zsíranyagcserét, segítve az epeváladék epehólyagból való kiürülését,
Emésztőrendszeri gyulladások hatékony kezelésére (gyomor- és bélgyulladások, fekélyek, Chron-betegség)
Koleszterin csökkentő, étvágyjavító, enyhíti az emésztési zavarokat.
Májvédő hatású, a májsejtek fehérje anyagcseréjét segítő hatása miatt.
Szabadgyök fogó és csökkenti a szürkehályog kialakulásának esélyét.
Csökkenti a cukorbetegség szövődményeinek kialakulását.
Gyulladás- és lázcsökkentő, köhögés és fájdalomcsillapító, hurutoldó.
Antibakteriális hatású, semlegesíti a testben a mérgeket, gombákat.
Hajlékonnyá teszi az ízületeket és az inakat, mivel kitakarítja a lerakódásokat az ízületekből (pl. köszvény esetén).
Csökkenti a rheumatoid arthritis tüneteit.
Segít sclerosis-multiplex és Alzheimer-kor esetén is.
Gátolja a HIV és HPV vírusok szaporodását.
Hatásos féregűző, parazitaírtó.
Külsőleg:

Vízzel/olajjal péppé keverve megállítja a vérzést, antiszeptikus és gyulladásgátló hatású, csökkenti a duzzanatokat.
Rándulásra, izomlázra, zúzódásokra, ízületi fájdalomra és viszketésre.
Figyelem: a kurkuma nagyon erős sárga pigmentet tartalmaz ezért a bőrfelületet tartósan elszínezheti. A sárga szín citromlével halványítható.

A kurkuma felhasználása úgy lenne a legegyszerűbb, ha mi is bevezetnénk a napi étkezésbe, húsok, zöldségek, köretek, öntetek ízesítésére.
Terápiás felhasználásra a napi 8 gramm por javasolt. 1 mokkáskanálnyi (2-3 gramm) kurkumához adjuk egy nagy csipet feketeborsot és keverjük el olíva, vagy (a szintén gyulladáscsökkentő) lenmagolajjal. Ezzel a keverékkel ízesíthetünk szószokat, joghurtot, de fogyaszthatjuk magában is.

Figyelem! A várandósság és a szoptatás ideje alatt a kurkuma nagydózisú fogyasztása nem ajánlott!(bár Indiában a "születéstől a halálig" folyamatosan fogyasztják.)





Forrás: Scientific American, 2007. 02., www.mdanderson.org,www.mercola.comwww.grrenmedinfo.com (1456 tanulmány),www.pubmed.gov, könyv: A rák ellen, www.healtysource.com,
Fénykép: Gátolja a HIV és HPV vírusok szaporodását.

Kurkuma, a gyógyító fűszer

 
Az újabb kutatási eredmények szerint a curry egyik alkotórésze a kurkuma (curcuma longa) hatásos a rák, az Alzheimer-kór és sok más krónikus gyulladásos betegség gyógyításában.
A legújabb vizsgálatokat végző neves MD Anderson rákkutató intézet már most kiáll a fűszer használata mellett.
 
Természetes eredetű, gyógyhatású vegyületek
 
A kurkuma, ez a narancssárga por a hasonló nevű, ázsiai növény (Curcuma longa) porított gyökere és a különböző indiai ételek, curryk, vindalook elengedhetetlen alkotórésze ősidők óta. Nemcsak az ételek ízesítésére és színezésére kiváló, de tartósítószerként is hatásos.

A kurkuma mint gyógynövény, több mint ötezer éves múltra tekint vissza. Az indiai ajurvédikus gyógyászatban már akkor is sebgyógyításra, vértisztításra és gyomorbántalmakra használták.

A kurkuma biológiailag aktív összetevője a kurkumin, illetve ezek származékai, a kurkuminoidok számos hatását sikerült dokumentálni: ismert antioxidáns, ezen kívül gyulladásgátló, vírus-, baktérium- és gombaölő hatású, ami segíthet a rák, a cukorbetegség, az ízületi gyulladások, az Alzheimer-kór, és más betegségek kezelésében is. A növény sokrétűségét jelzi az is, ma már több ezerre tehető a tudományos publikációk száma. Például csak 2005-ben több mint háromszáz vizsgálatot végeztek a kurkuminnal kapcsolatban.

A kutatókat nem csak a vegyületek széleskörű felhasználhatósága, hanem az alacsony toxicitása is lelkesíti. Az eddigi vizsgálatok alapján a fűszert és annak származékait nem csak rettegett betegségek kezelésére, hanem azok olcsó és egyszerű megelőzésére is fel lehet majd használni. A vegyület számos csábító tulajdonsággal rendelkezik. Mivel több molekuláris reakciót is befolyásol, hatásos lehet a rákellenes terápiában is: a rosszindulatú sejtek csak lassan válnak ellenállóvá vele szemben, és csak több mutáció árán képesek legyőzni a vegyület több irányból érkező támadását.

Néhány publikáció arra figyelmeztet, hogy a vegyület egyidejű hatásai közül egyesek éppen hogy a betegség kialakulását segíthetik, de ezek egyikét sem sikerült a későbbiekben igazolni.

A kurkuma gyógyászati célú kutatása
 
Az első tudományos vizsgálatokat 1970-ig végezték, miszerint a kurkumin patkányokban csökkentette a vér koleszterin-szintjét. Az 1980-as években azonosították a tumor nekrózis faktor (TNF) alfának és bétának nevezett két molekulát, melyek hatásos tumorellenes vegyületeknek bizonyultak. A TNF molekulák - ha megfelelő helyen szabadulnak fel - nevüknek megfelelően képesek a ráksejtek elpusztítására, viszont ha a véráramba kerülve mindenfelé szétoszlanak, akkor akár a rák kialakulását is elindíthatják. A TNF-ek egy fontos fehérjét aktiválnak, ami egy sor olyan gént kapcsol be, vagy ki, melyek a gyulladás- és a sejtosztódás szabályozásában vesznek részt. A kísérletek szerint a kurkuma teljesen blokkolta a TNF és az általa aktivált fehérje hatását. A továbbiakban kiderült, hogy a kurkumin gátolja a különböző ráksejtek osztódását és szétvándorlását.
A texasi MD Anderson Rákkutató Központ vizsgálatai szerint a “ ... Curcumin (diferuloylmethane) ... az egyik legerősebb és legígéretesebb kemopreventív és a daganatellenes szer ... Hogy hogyan fejti ki kurkumin erős rákellenes tevékenységét alaposan megvizsgálták és többféle hatásmechanizmust is felfedeztek ... a kurkumin a  biológiai sejtkárosító hatások megváltoztatásán keresztül fejti ki hatását “” epigenetikus moduláció.” "
A kurkumin gátolja az NF-kappaB, szabályozó molekula aktivitását, amely gyulladásos folyamatokat indít be ( TNF, a COX-2 és IL-6 molekulák), amelyek elősegítik rákos sejtek növekedését.
Más szóval, kurkumin megváltoztatja a DNS-szabályozást, hogy ezáltal  segítsen megölni a rákos sejteket. Sőt, a kurkumin segít kijavítani a környezeti hatások miatti genetikai károsodásokat is. Gyakorlatilag “kisöpri” a degeneratív elváltozásokat beindító anyagokat a szervezetből és a rákos sejtek nem tudnak burjánzani a kurkuma mellett.
A kutatók úgy találták, hogy kurkumin ha egyszer bejut a sejtekbe többféle hatásmechanizmus útján fejti ki jótékony hatását.
Megállapítást nyert, hogy:
Gátolja a tumorsejtek szaporodását,
Gátolja az egészséges sejtek elfajulását,
Segíti a szervezetet a mutálódott rákos sejtek megsemmisítésében,
Csökkenti a gyulladást, ami a rákos folyamatok egyik elindítója,
Gátolja a tumorok növekedéséhez szükséges fehérjék képződését,
Gátolja a daganatos sejtek vérellátásához szükséges érhálózat kialakulását (angiogenezis),
Csökkenti az áttétek kialakulásának esélyét.
A kísérletekben kurkumint mint segédmolekulát kipróbálták korai fázisú klinikai vizsgálatokban, hasnyálmirigyrák és a csontvelőrák egyik fajtája, a mielóma esetén. Mások azóta többek között vastagbélrák és Alzheimer-kór megelőzésére is kipróbálták. Sejt- és állatkísérletek alapján a kurkuma hatásos lehet egy sor gyulladásos megbetegedés, így a hasnyálmirigy-gyulladás, az ízületi gyulladások, a bélhurut, az allergia, vagy a nátha kezelésére, emellett ígéretesnek tűnik a cukorbetegség, egyes autoimmun betegségek, valamint a szív- és érrendszeri megbetegedések kezelésére is. A klinikai vizsgálatok a gyógyszeripar érdektelensége miatt egyelőre még váratnak magukra, ám a kutatók lelkesen küzdenek a fűszer sikeréért.
Az néha ellentmondó kutatási eredmények oka lehet az is, hogy nem tudni pontosan, hogy az elfogyasztott kurkumin milyen arányban szívódik fel a vérbe, milyen koncentrációban jut el a szövetekhez, és ezek után milyen hatást vált ki az emberi szervezetben. Indiában a kurkumát sohasem használják önmagában, mindig más fűszerekkel keverik. Tajvani kutatásokban kiderült, hogy a kurkumához adott kisebb mennyiségű feketebors 2000-szeresére növeli a felszívódást.
Az újabb vizsgálatokat végző vezető rákkutató intézet, az MD Anderson Cancer Center is kiáll a kurkumin használata mellett, ami szokatlan egy olyan szer esetében, melynél a klinikai vizsgálatokat még nem végezték el. Olyannyira, hogy az intézet weboldalán terápiás célra napi nyolc gramm kurkuma bevitelét javasolják, ami az indiai táplálkozásnak is mintegy negyvenszerese.
Az ideális dózis megállapítása viszont hosszadalmas folyamat eredménye, és a gyógyszercégek egyelőre nem nagyon tülekednek, hogy a vizsgálatokat a kurkumin esetében is elvégezzék. Mivel a természetes szerek gyakorlatilag nem szabadalmaztathatók, ezért egy gyógyszercégnek sem érdeke, hogy pénzt költsön a gyógynövények kutatására.  A kurkuma gyógyhatásait már több ezer éves ősi iratok is felsorolják, így nehéz lenne új szerként szabadalmaztatni.
 
Mindenesetre több kutatást is végeztek azzal kapcsolatban, hogy miért alakul ki több rákos daganat a nyugati emberekben, mint a hasonló körülmények között élő ázsiaiakban.
Egy amerikai vizsgálatban indiai és amerikai brókereket vizsgálva kiderült, hogy mindkét esetben nagyjából azonos mennyiségű mikrodaganatot találtak a férfiak prosztatájában (az egészséges szervezetben is naponta képződnek mikrodaganatok), mégis nyugaton 60-szor gyakoribb a prosztatarák, mint Indiában. A legfőbb különbség a két vizsgált csoport között az étkezés volt. Indában a főként zöldségalapú étkezéshez napi szinten fogyasztanak kurkumát, ami a curry-masala egyik fő alapanyaga.

A kurkuma további egészségügyi előnyei
 
A növekvő érdeklődés kurkumin az elmúlt 50 évben érthető, ha figyelembe vesszük a kutatások számos kedvező egészségügyi hatását bizonyították be. A tanulmányok szerint, kurkumin hatásos lehet:
 
belsőleg:

Vérkeringés javítására, vérömlenyek oldására.
Daganatos betegségek kialakulásának megelőzésére.
Vérhígító hatású, gátolja a vérlemezkék összetapadását, a vérrögök képződését, csökkentve a trombózis és az infarktus esélyét.
Vértisztító és stimulálja az új vérsejtek képződését.
 Serkenti a zsíranyagcserét, segítve az epeváladék epehólyagból való kiürülését,
Emésztőrendszeri gyulladások hatékony kezelésére (gyomor- és bélgyulladások, fekélyek, Chron-betegség)
 Koleszterin csökkentő, étvágyjavító, enyhíti az emésztési zavarokat.
 Májvédő hatású, a májsejtek fehérje anyagcseréjét segítő hatása miatt.
 Szabadgyök fogó és csökkenti  a szürkehályog kialakulásának esélyét.
Csökkenti  a cukorbetegség szövődményeinek kialakulását.
Gyulladás- és lázcsökkentő, köhögés és fájdalomcsillapító, hurutoldó.
 Antibakteriális hatású, semlegesíti a testben a mérgeket, gombákat.
Hajlékonnyá teszi az ízületeket és az inakat, mivel kitakarítja a lerakódásokat az ízületekből (pl. köszvény esetén).
Csökkenti a rheumatoid arthritis tüneteit.
Segít sclerosis-multiplex és Alzheimer-kor esetén is.
Gátolja a HIV és HPV vírusok szaporodását.
Hatásos féregűző, parazitaírtó.
Külsőleg:

Vízzel/olajjal péppé keverve megállítja a vérzést, antiszeptikus és gyulladásgátló hatású, csökkenti a duzzanatokat.
 Rándulásra, izomlázra, zúzódásokra, ízületi fájdalomra és viszketésre.
Figyelem: a kurkuma nagyon erős sárga pigmentet tartalmaz ezért a bőrfelületet tartósan elszínezheti. A sárga szín citromlével halványítható.
 
A kurkuma felhasználása úgy lenne a legegyszerűbb, ha mi is bevezetnénk a napi étkezésbe, húsok, zöldségek, köretek, öntetek ízesítésére.
Terápiás felhasználásra a napi 8 gramm por javasolt.  1 mokkáskanálnyi (2-3 gramm) kurkumához adjuk egy nagy csipet feketeborsot és keverjük el olíva, vagy (a szintén gyulladáscsökkentő) lenmagolajjal. Ezzel a keverékkel ízesíthetünk szószokat, joghurtot, de fogyaszthatjuk magában is.
 
Figyelem! A várandósság és a szoptatás ideje alatt a kurkuma nagydózisú fogyasztása nem ajánlott!(bár Indiában a "születéstől a halálig" folyamatosan fogyasztják.)

 
 
 
 
Forrás: Scientific American, 2007. 02., www.mdanderson.org, www.mercola.com, www.grrenmedinfo.com (1456 tanulmány), www.pubmed.gov, könyv: A rák ellen, www.healtysource.com,
Kurkuma, avagy mit tud a "szent por"

Share on emailShare on print

2009, August 5 - 08:28 — Katka
Latin neve: curcuma longa, Radix (Zingiberaceae)

Angol neve: turmetic (népiesen: holy powder - szent por)

Magyar népies neve: indiai sáfrány, kurkunna gyökér, kémlő gyökér, sárga gyömbér

Szanszkrit nyelven: haridra

Hindi nyelven: haldin

Az indiai sáfrányként is emlegetett kurkuma a gyömbérfélék családjához tartozó fűszernövény. Trópusi és szubtrópusi vidékeken termesztik, különösen Indiában, Kínában, Indonéziában. Évelő növény. Közel egy méter magasra nő, tölcséres virágai sárgák, levelei nagyok, simák, fényesek - morzsolva fűszeres illatot árasztanak. A gyökértörzs egy gömbölyű központi gumóból áll, ebből hosszúkás mellékgumók ágaznak szét. A kétféle gumót külön gyűjtik. A növény fiatal hajtásait és virágát Thaiföldön zöldségként fogyasztják.

Tartalom:

Érdekességek

A kurkuma, mint fűszer

A kurkuma, mint dísznövény

A kurkuma, mint gyógyító (fű)szer

Hatóanyagai

Kurkuma a népgyógyászatban

A kurkuma gyógyászati célú alkalmazása

Tudományos vizsgálatok

Kurkuma - megoldás az Alzheimer gyógyítására?

Indiában már évezredek óta ismerik és használják, innen indult világhódító útjára, sokáig a jómód jelképének tartották, és az egész test megtisztítását várták tőle. Indiából kereskedők által jutott be Európába, az ókori Görögországba. Sárga gyömbérnek először a görögök nevezték és csak a 18. század második felében kapta meg mai nevét. Európában a híres svéd botanikus, Linné fedezte fel 1753-ban és nevezte el Curcuma longának. A 18. században már Marco Polo is feljegyezte, hogy a kurkuma a sárfányra emlékeztető termény, bár ténylegesen nem olyan, mint a sáfrány, de hasonló célokra megfelel.

Nálunk eddig elsősorban fűszernövényként alkalmazták, főleg azért, mert szép sárga színt ad az ételeknek.

Érdekességek

A hinduk igen tisztelik a kurkumát, esküvőkön a vőlegény kurkumapasztába mártott, megszentelt fonalat köt menyasszonya nyakába. Indiában az asszonyok kurkuma-készítéssel foglalatoskodnak. A kurkuma gyökerét fűszálakkal és banánlevelekkel kibélelt nagy gödrökben tartják. Onnan aztán kiszedik, megszárítják, szétdörzsölik és kosarakban kisajtolják. A kiszivárgó nedűt bambusznád-csövekben fogják fel. Isszák is, hajkenőcsnek is használják.

A kurkuma, mint fűszer

A kurkumát az "élet fűszereként" tartják számon. Ragyogó sárga por alakjában kerül forgalomba. A rövid, viaszos, narancssárga szárat megfőzik, megtisztítják, napon megszárítják, majd finom aromájú, sárga porrá őrlik, melyet az ázsiai, főleg az indiai konyha alapvető fűszerként használ. Átható aromája különleges, kesernyés, erős, szinte csípős, hasonlít a gyömbéréhez, ezért is nevezik "sárga gyömbérnek".

A kurkuma az egyik fő alkotóeleme a híres curry fűszernek és Worcester szósznak. Színének köszönhetően gyakran használják a jóval drágább sáfrány helyettesítésére, ez azonban helytelen, mert íz anyaga meg sem közelíti a sáfrányét, mégis érdekes háttér ízt ad a húsoknak, leveseknek, de pikáns ízt kölcsönöz különféle zöldséges ételeknek, szószoknak, leveseknek, mustárnak. A kurkuma ragyogó, sárga színt ad az ételeknek. Nem szabad túladagolni, mert rikítóvá és keserűvé teheti az ételt.

A kurkumát, pontosabban a kurkumint előszeretettel hasznosítja az élelmiszeripar is, elfogadott a szintetikus előállítása is (E 100 - kurkumin), valamint a fermentációs eljárás is, amely során baktériumokkal termeltetik meg a színanyagot. Többnyire azonban a természetes kurkumagyökér-kivonatokat vagy kurkumaporokat használják. Ezek színes fűszernek számítanak, így ezeket nem kell E-számmal feltüntetni.

A kurkumin változó mennyiségi korlátozások mellett, különféle élelmiszerekben engedélyezett. 

Többek között az alábbi élelmiszerekben található meg:

Margarinok és hasonló zsírok (quantum satis)
Lekvár, dzsem és hasonló termékek (qs)
Burgonyapehely (qs)
Nem alkoholos aromás italok (max. 100 mg/l)
Felvágottak és pástétomok (max. 20 mg/kg)
A kurkuma, mint dísznövény

Ezt a különleges trópusi növényt már saját otthonunkban is nevelhetjük, mint dísznövényt. A kurkumát thai tulipánnak nevezik. Ma már világszerte kapható kereskedelemben, így hazánkban is. Cserepes dísznövényként találkozhatunk vele virágüzletek polcain, vagy kertészetekben is. Azért lett igen kedvelt dísznövény világszerte mert tartása igen egyszerű, virágzási ideje akár három hétig is eltarthat. A szobanövényként ismert curcumát ősszel nyugalmi állapotban kell tartani ilyenkor nem kell locsolni, hidegtől mentes helyen kell átteleltetni. A virágzás végén vágjuk le az elszáradt virágokat, csökkentsük le a víz mennyiségét, és tegyük el pihenni a növényt, akár úgy hogy kivesszük a földből a gumóját és egy száraz meleg helyen tároljuk. Szaporítani tőosztással vagy a gyöktörzs feldarabolásával tudjuk.

A kurkuma, mint gyógyító (fű)szer

A kurkuma azonban nem csupán fűszerként, festékanyagként és dísznövényként közkedvelt. Gyógynövényként még sokoldalúbban alkalmazható. A hagyományos indiai gyógyászatban, a több ezer éves múltra visszatekintő ájurvédában ősidők óta alkalmazott gyógyító szer, gyógyító fűszer. De már i. e. 600-ban Asszíriában is feljegyezték jótékony hatásait. Az ókor leghíresebb görög orvosa, Dioszkoridész ugyancsak megemlíti.

Hatóanyagai

Van belőlük pár, vizsgálódásunk tárgya azonban két fő hatóanyag, két kurkuminszármazék (demetoxi-kurkumin és bisdemetoxi-kurkumin). A kurkumin, amely a kurkuma sárga színét adja, olyan polifenol , amely két egymáshoz kapcsolódó ferulsav-molekulából, kémiai nevén diferuloil-metánból áll. A kurkumin a kurkumagyökérben előforduló szénvegyület. Képlete C14H14O4. Sárga hasábos kristályokból áll. 177 C°-on olvad; borszeszben, éterben oldódik.

A kurkumin (sárga festékanyag) erős antioxidáns, terápiás alkalmazása nagyon hasonló számos bioflavonoidéhoz, hatékony gyulladáscsökkentő, antikarcinogén (daganatellenes), antibakteriális, antivirális (vírusölő), antimikrobás, immunstimuláló vegyület.

Növeli a májban és egyéb szövetekben a glutationszintet. A glutationt, vagy rövidebben GsH-t, melyet a tudósok gyakran csak a test természetes gyógyító anyagaként tisztelnek, gyakran csupán egy aminosavnak tekintik, de ez igazából csak egy kifejezés, mely arra szolgál, hogy leírják azt a tripeptid formációt, mely természetes körülmények között a májban alakul ki három különböző aminosavból a glutaminsavból, a ciszteinből és a glicinből. A glutation testünk egyik legerősebb antioxidánsaként ismert képes kisöpörni a szabadgyököket testünkből, és küzd azok károsító hatásai ellen. Valószínűleg ezért alakult ki a tudósok körében az a nézet, mely szerint a test legerősebb gyógyító anyagaként tekintenek rá. Hatóanyagai erősítik az epehólyagot, hatásos az epekő megelőzésében és kezelésében, ugyanis a kurkumin növeli az epe oldhatóságát s ez gátolja az epekő kialakulását, és ez segíti a már meglevő kövek kiürülését. A kurkumin csökkenti a bélben lévő toxinok szintjét. A kurkumin kemoprotektív (vegyi anyagokkal szembeni védő) hatású, különösen azoknál, akiknek testnedveiben (nyálában) nincs szabadon keringő A-, illetve B-vércsoportra jellemző antigén (ezek az úgynevezett non-szekrétor egyének). A kurkumin ugyanakkor a bélrendszerben történő poliamin-szintézis hatékony inhibitora (blokkolója) is. Lényeges kiemelni, hogy a kurkumin minden vércsoport számára hasznos és jótékony hatóanyag. A kurkumin gátolja a fájdalommal kapcsolatos, prosztaglandinoknak nevezett anyagok szintézisét a szervezetben. Kiváló diuretikum (vízhajtó) , ezért támogatja a vesék munkáját is. Csökkenti a vér LDL koleszterin és a trigylcerid szintjét is. A kurkuma hatóanyagai serkentik a zsíranyagcserét (a súlycsökkenést is). Nagy mennyiségben fokozza a szervezet kortizol termelését, mely hatékonyan csökkenti a szervezetben zajló gyulladásos folymatokat, mivel gátolja az úgynevezett leukotrién képződést (ez az anyag gyulladáskeltő hatású). A kurkumin emellett számos más hatásmechanizmus tekintetében is nagyon hasonló a flavonoidokhoz, mind antioxidáns hatását, mind a gyógyszereket metabolizáló enzimek, például a glutation-S-transzferázok stimulációját tekintve.

Kurkuma a népgyógyászatban

Az indiai népgyógyászatban emésztésserkentőként, lázak, fertőzések, izületi panaszok és májbetegségek ellen használták. Zsíros ételek utáni teltségérzésnél jó szolgálatot tesz, redukálja a gyomorsavtermelést jótékony hatású a felfúvódás és a bélgörcsök esetén, elősegíti a méreganyagok elégetését és kiürítését a belekből. A kínai gyógyászatban szintén alkalmazták a vérkeringés javítására - gátolja a vérrögök kialakulását, ezáltal csökkenti a trombózisveszélyt; vérzések csillapítására, valamint menstruációs panaszok kezelésére.

Indiában a nők kurkumás vizet használnak arcmosásra, aranyló, fénylő színt kölcsönöz a bőrnek, ezenkívül kiutűnően tisztítja a pórusokat, szabályozza a faggyúmirigyek működését, fokozza a vérkeringést, támogatja a kollagéntermelődését kívülről és belülről egyaránt. Fájdalomcsillapításra forró tejben feloldják és úgy isszák. Kígyómarásnál, pókcsípéseknél kurkumás italt fogyasztanak. Három evőkanál durvára vágott kurkumagyökeret fél csésze vízzel pépesítenek és ezt megisszák. Mivel a kurkuma kitűnő antiszeptikus hatással bír, ezt az italt csípésekre külsőleg is alkalmazzák. Egy kevés liszt hozzáadásával sűrű pépet készítenek és ezzel kezelik az érintett bőrfelületet. Az így készített pépet nem csak csípésekre, marásokra alkalmazzák, hanem szinte minden bőrsérülésre, égési sebekre, vágott sebekre, horzsolásokra, véraláfutásokra, kötőhártyagyulladásra. Hidegen sajtolt olajokkal pépesítve is használják a fent leírt esetekben. Légzési nehézségeknél a kurkuma főzetével inhalálni is szoktak. Mézben vagy ghí-ben (tisztított vaj) feloldva 1:1 arányban napnta 4-6 alkalommal fogyasztva csillapítja a köhögést és feloldja a lerakódásokat. Hatékony hepatoprotektívum (májvédő), hasonló hatásokkal rendelkezik, mint a máriatövismag. 2,5 deci natúr joghurtban egy evőkanál kurkuma reggel éhgyomorra elfogyasztva hatékonyan gyógyítja a hepatitiszt is.

A kurkuma gyógyászati célú alkalmazása

Az első említés az 1970-es évekbe nyúlik vissza, de ekkor még nem nagy figyelmet szenteltek az "élet fűszerének". A kurkumával folytatott kísérletek fonalát a 90-es években vették fel újra, Brath Aggarwal, a Genentech (biotechnológiai nagyvállalat) egykori kutatójának vezetésével. Aggarwal rákkutatással foglalkozott és figyelme több kerülő után fordult a kurkumin felé. Az 1980-as években Aggarwal volt az, aki azonosította a tumor nekrózis faktort (TNF) alfának és bétának nevezett két molekulát, melyek hatásos tumorellenes vegyületeknek bizonyultak. A TNF molekulák - ha megfelelő helyen szabadulnak fel – nevüknek megfelelően képesek a rákos sejtek elpusztítására. A TNF-ek egy fontos fehérjét aktiválnak, ami egy sor olyan gént kapcsol be, vagy ki, melyek a gyulladás – és sejtosztódás szabályozásában vesznek részt. A gyulladás és a szabályozatlan sejtosztódás késztette rá, hogy visszatérjen kezdeti kutatási témájához. Aggarwal felidézve fiatalkori emlékeit, vagyis hogy a kurkuma az ajurvédikus gyógyászat szerint gyulladáscsökkentő hatású, döntött úgy, hogy ad egy esélyt a fűszernövénynek.

"Hoztunk a konyhából egy kis kurkumát és rászórtuk a sejtekre" - emlékszik vissza Aggarwal. "Nem hittünk a szemünknek, teljesen blokkolta a TNF és az általa aktivált fehérje hatását."

Aggarwal egy sor adatot publikált, miszerint a kurkumin gátolja a ráksejtek osztódását és szétvándorlását. Munkája alapján a kurkumint mint segédmolekulát kipróbálták korai fázisú klinikai vizsgálatokban, hasnyálmirigyrák és a csontvelőrák egyik fajtája, a mielóma esetén. Mások azóta vastagbélrák, melanóma és Alzheimer-kór megelőzésére is kipróbálták. A Texas Egyetem kutatói, egereken végzett kísérleteik során arra a megállapításra jutottak, hogy a kurkumin a rákot a kezdeti és az előrehaladott fázisban is képes késleltetni – ugyanúgy, ahogy azt a cianidin és sok más bioflavonoid is teszi. A kurkumin megakadályozhatja a metasztázis kialakulását és elterjedését is. .A bámulatos gyógyhatás hátterében az állhat, hogy a kurkumin valószínűleg elnyomja annak a proteinnek a hatását, amely kulcsszerepet játszik a metasztázisok kialakulásában.

A kurkumin gátolja a angiogenézist, a rákos sejtek növekedését, burjánz
Weblap látogatottság számláló:

Mai: 67
Tegnapi: 1
Heti: 238
Havi: 676
Össz.: 330 913

Látogatottság növelés
Oldal: Gyömbér és kurkuma
Who breaks a butterfly upon a wheel?... - © 2008 - 2024 - monia.hupont.hu

Ingyen weblap készítés, korlátlan tárhely és képfeltöltés, saját honlap, ingyen weblap.

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat