Életmódbeli tanács tavaszi tisztítókúrára
A tavaszi méregtelenítés valójában a húsvéti böjt modern változta. A böjt évezredeken keresztül minden társadalomban fontos szerepet töltött be – nem csupán a legtöbb vallás egyik alapköve, de a legősibb gyógymód is. Az sem véletlen, hogy a keresztény vallásban húsvétkor van Nagyböjt, hiszen a természet tavasszal újul fel – ez az ideális évszak az emberi szervezet felfrissítésére is..
Eredetileg a húsvéti böjt negyven napig tartott – ez idő alatt nem volt szabad húst enni, Nagypénteken pedig semmi állati eredetűt (halat, tojást, tejet). A böjt önfegyelemre és lemondásra tanított – két alap koncepció, amely manapság hiányzik az életmódunkból – miközben szellemi és testi megtisztulást biztosított. Manapság már a katolikusok sem böjtölnek rendesen, csupán Nagypénteken mondanak le a húsról, pedig a húsvéti böjtnek nagyon jó méregtelenítő és gyógyító hatása volt.
Akár vallásosak vagyunk, akár nem, tavasszal kimondottan ajánlott méregteleníteni a szervezetünket, és megtisztulnunk a lerakodott salakanyagoktól, a felhalmozódott zsírtól, fehérjétől és cukortól. Nem csupán tisztább lesz a szervezetünk és regenerálódnak a sejtjeink – a bőrünk, a tekintetünk is tisztább lesz – de életerőnk is megújul, és teljesen feltöltődünk energiával.
A tavaszi méregtelenítés egy 4-6 hetes program, amely több módon kivitelezhető. Mindannyiunk életmódja, szervezete, akaratereje más – az alábbi variációk közül az egyik mindenki számára megvalósítható.Figyelem: terhes nőknek tilos a méregtelenítés, és azok, akik akármilyen betegségben szenvednek, csakis orvosi engedéllyel vállalják be!
A tavaszi méregtelenítés egy totális program – azaz nem csak belülről, hanem kívülről is tisztítsuk meg szervezetünket. Íme néhány tipp:
A tavaszi méregtelenítést érdemes a húsvéti ünnepekkel párhuzamosan csinálni, hiszen hagyományosan is ekkor volt az ideje. Nagyon fontos, hogy méregtelenítési napok után ne együnk, igyunk haladéktalanul és mértéktelenül, hiszen azzal csak megterheljük a szervezetünket
Cikkünkben egy több évezrede működő indiai tudomány segítségével adunk útmutatást a szervezet méregtelenítéséhez, a helyes táplálkozáshoz. Az Ájurvéda tanítása szerint mindenkinek lehetősége van egészsége helyreállítására és annak megőrzésére, ha megérti a saját testét és annak igényeit. Ehhez alapvető az egészséges táplálkozás és az egészséges életmód.
Az étrendet az egyéni alkatnak megfelelően kell megválasztani, amelyből az Ájurvéda három különbözőt ismer: a vata, a pitta és a kapha alkatot. Meghatározásához számos alkati jellemzőt, életviteli tényezőt kell megvizsgálni, amelyek együttes hatása adja meg az illető testalkatát. Ehhez szinte valamennyi, Ájurvédával foglalkozó szakirodalom segítséget nyújt.
Az alkatnak megfelelő étrend kiválasztása során számításba kell venni az illető étel ízét, azt, hogy az étel nehéz-e vagy könnyű, meleg vagy hidegkeltő, olajos vagy száraz, folyékony vagy szilárd, valamint az évszakokat. Nyáron nem jó erős, fűszeres ételeket enni, ősszel pedig kerülni kell a szárított gyümölcsöt és a magas fehérjetartalmú ételeket. Télen tartózkodni kell a hideg italoktól, fagylalttól, sajttól és joghurttól.
Az étrend megfontolásakor fontos tényező azétel minősége és frissessége. S vannak olyan ételek is, amelyek összeférhetetlenek egymással, mint például a hús és a tej, a joghurt és a marhahús, valamint a savanyú gyümölcsök és a tej. Az ilyen ételek együttes fogyasztása mérgező anyagok létrejöttét okozza, megbontva a három alkattípust, amely az Ájurvédában egyenlő a betegség kialakulásával.
Az ételek fogyasztását az agni, a test emésztőüzemének állapota kell, hogy megszabja. Ne együnk, ha nem vagyunk éhesek, ne igyunk, ha nem érzünk szomjúságot. Szomjasan ne együnk, éhesen ne igyunk. Ha ilyenkor folyadékot iszunk, akkor az föloldja az emésztőenzimeket, s ezáltal csökken az agni, az emésztés hatékonysága.
Az étel az, ami táplálja a testet, az elmét és a tudatot. Nagyon fontos, hogy minden falatot alaposan rágjunk meg, és mérsékelt sebességgel együnk. Ugyancsak fontos, hogy egyszerre mennyi ételt veszünk magunkhoz. Ha túl sokat eszünk, a gyomor kitágul, s további ételt követel. A túlzott evés másik hatása, hogy további mérgek képződnek az emésztőüregben.
A víznek létfontosságú szerepe van a test egyensúlyának megtartásában.Ha vizet iszunk evés közben, az segíti az emésztést. Étkezés után fogyasztva azonban felhígítja az emésztőnedveket, s így hátráltatja az emésztést.
Az Ájurvéda elnevezése szerint a toxinok, emésztetlen táplálék és salakanyagok felgyülemlése a szervezetben ama, s ez előfordulhat bármelyik testtípusnál. Lélektanilag az ama a birtokolt negatív érzelmekből alakul ki, amelyek elfojtják a tudat agniját, vagyis az elme világosságát. Így a fizikai agni is lecsökken.
Az Ájurvéda szerint az amában gyökerezik a legtöbb megfázás, láz és influenza, valamint a legyengült autoimmunrendszer krónikus betegségei az allergiáktól az asztmán, ízületi gyulladásokon keresztül a rákig.
A böjtök amellett, hogy fogyókúrázásra alkalmasak igen fontos szerepet játszanak az egészség megőrzésében is, mert pihentetik az emésztőrendszert. A vata és pitta alkatú személyeknek nem szabad három napnál hosszabb böjtöt tartani, míg a kapha alkatúak ennél hosszabbra is vállalkozhatnak. Fontos viszont, hogy mind a böjt, mind a normál étkezés során sok rostot fogyasszunk. Rosttartalmú ételek hiánya esetén ezt pótolhatjuk vízben oldható korpákkal.
Amikor böjtöt tartunk, figyelnünk kell fizikai erőnkre és állóképességünkre. Ha az észrevehetően csökken, fel kell hagyni a böjttel. Javasolt viszont láz, megfázás, székrekedés, ízületi fájdalom, illetve a vastagbélben felhalmozódott mérgek esetén.
Az egészséges embernek is tanácsos legalább hetente egyszer böjtöt tartani.
Az Ájurvéda kezelési formák célja, hogy helyreállítsák az egyensúlyt a vata-pitta-kapha között, mert ahogy korábban említettük, a betegség akkor lép fel, amikor e három dosha egyensúlya megbomlik.
Az ájurvédikus kezeléseknek két típusa van: a mérgek elpusztítása vagy azok semlegesítése. E kezelések alkalmazhatók mind fizikai, mind érzelmi síkokon.
Az érzelmi felszabadítás lényege, hogy az olyan negatív érzelmeket, mint a düh, félelem, aggodalom, idegesség, féltékenység, ragaszkodás, bírvágy elfojtása helyett azt szabadjára kell engednünk. Ellenkező esetben zavart okoznak a doshák egyensúlyában, betegségeket indukáló mérgező anyagokat hoznak létre.
A fizikai kezelések számos betegséggel szemben alkalmazhatók, ám biztonságos és eredményes alkalmazásuk mindenképpen Ájurvéda orvos felügyeletét igényli. Sajnos, egyelőre Magyarországon ilyen végzettségű orvos nem működik, viszont számos, ájurvédikus termék van forgalomban az országban, amelyek mind megelőzésre, mind a nyugati orvoslás kezeléseinek hatékony kiegészítésére, vagy alternatívájaként használhatók. A téma iránt komolyabban érdeklődők pedig több kiadványból is válogathatnak a megfelelő könyvesboltokban.
Tavaszi méregtelenítő kúra, helyesen
A tavasz a megújulás ideje, és ilyenkor sokan választanak mindenféle divatos tavaszi tisztítókúrát, vagy vetik alá magukat mindenféle léböjt, és egyéb kúráknak. Azonban az ilyen tisztítókúráknak sok buktatója van, sőt, némelyik nem hogy nem tisztítja meg a szervezetünket a mérgektől, hanem pont hogy megbetegszünk tőle.
Ha enni kell, hát enni kell
Figyeljünk oda, hogy mit fogyasztunk a tavaszi tisztítókúránk során. Sok méregtelenítőnek kikiáltott módszer, például a léböjtkúra rejt magában veszélyeket. Ha mindenképpen egy szigorú léböjtkúra mellett tesszük le a voksunkat, akkor azt csakis orvosi felügyelet, orvossal való konzultáció mellett tegyük. A napi 400-600 kalória körüli léböjtkúrák ugyanis nagyon megterhelhetik a szervezetünket, és ha nem jut a szervezetünk kellő mennyiségű folyadékhoz és ásványi anyaghoz, valamint nem mozgunk mellette eleget, akkor abból komoly lebetegedés is lehet.
Szálljunk ki időben
A tisztítókúrák másik nagy problémája, hogy ha valaki túl sokáig alkalmazza. Az ilyen kúrák során az egyoldalú táplálkozás ugyanis kimerítheti a szervezetet, és az alapvető tápanyagok megvonására a testünk épp ellenkezőleg reagál, mint ami a méregtelenítés szándéka lenne. Míg az erős, egészséges, fiatal szervezetre sokkal kisebb terhet ró egy hirtelen étrendváltozás, addig az idősek, gyerekek, beteg emberek számára már talán ez pont sok. Különösen a kismamák, szív- és cukorbetegek, vagy más krónikus betegségben szenvedők számára lehet különösen veszélyes egy-egy extrém méregtelenítő kúra.
Milyen a jó méregtelenítő kúra?
Semmiképp ne tartson sokáig, 3-4 nap már bőven elegendő kell legyen. Fogyasszunk sok friss zöldséget, gyümölcsöt, juttassunk minél több növényi rostot a szervezetünkbe. Erre különösen alkalmas a spárga, a különféle saláták, valamint a teljes kiőrlésű lisztek is tökéletesek a feladata. Semmiképp ne hagyjuk ki a tízórait és az uzsonnát az étkezésből, ezeken az alkalmakon igyekezzünk valamilyen friss gyümölcsöt, fogyasztani, esetleg répát, vagy más zöldséget.
A növényi rostok ugyanis megkötik a vizet, és mellette számos más káros anyagot - például az epesavakat -, és segítenek a szervezetnek ezek kiválasztásában. A rostok jelenlétében lassul a cukrok felszívódása, apad a vér koleszterinszintje, és megkötik a rákkeltő anyagokat is.
Kiemelten fontos, hogy fogyasszunk minél több vizet, folyadékot a kúra alatt, víz nélkül ugyanis a növényi rostok nem képesek kellő gyorsasággal megkötni a szervezetben előforduló méreganyagokat, salakokat. A kúra ideje alatt tilos a túlzott sózás, sós ételek fogyasztása, nemet kell mondanunk az alkoholra, a koffeinre, tegyük legalább pihenőpályára a dohányzást, kerüljük a túlzott húsbevitelt, a félkész táplálékokat pedig felejtsük el. Igyekezzünk sportolni legalább egy órát naponta, legyen az séta, futás, biciklizés, vagy úszás - ha tehetjük, akkor pedig kényeztessük magunkat egy alapos szaunázással, ami roppantul rásegít bármilyen méregtelenítő kúrára.
2, Tisztító programok
Az általában 3 hétig tartó tisztító, méregtelenítő program alapját a természetes, friss, növényi alapú táplálkozás alkotja. A diéta során naponta kétszer kell folyékony formában zöldségeket fogyasztani (leves vagy turmix) és naponta egyszer szilárd formában.
Az ilyen típusú diéta, ha megfelelően végezzük, hatásos lehet, főleg ha megfelelő mennyiségben fogyasztjuk a zöldségeket. A zöldségek széles választéka biztosítja a szervezet számára szükséges tápanyagokat és folyadék mennyiséget.
dr. Robert Young az ilyen típusú diéták mellé sok olíva olajat, jó minőségű sókat és megfelelő mennyiségű rost bevitelt javasol. Természetesen a testmozgás is fontos része a programnak.