Miért nem bomlik a nagyi
ÉLELMISZER-ADALÉKANYAGOK
Nem árt tudni, mivel etetnek
A fogyasztók általában nem ismerik az élelmiszer-adalékok sokaságát. A termékek címkéi a fogyasztók tájékoztatását szolgálják, de a E-kódok önmagukban nem sokat mondanak. Az alábbiakban közöljük az élelmiszer-adalékok E-kódjainak listáját. A táblázat a vegyületek (mellék)hatásait is felsorolja; készült a Zöldköznapi kalauz alapján (a Föld Napja Alapítvány kiadása).
Az élelmiszer-adalékok fajtái: Tartósítószerek, antioxidánsok, technológiai segédadalékok, hozzáadott tápanyagok, "kozmetikai" adalékok, természetes színezékek, természetes forrású színezékek, mesterséges színezékek, természetes aromák, természetazonos aromák, mesterséges aromák.
Kód (név) Szín Eredete, hatása
E-100 (kurkumin) Sárga Sárgagyökérből nyerik, a curry alkotórésze
E-101 (riboflavinok) Sárga B2-vitamin, sok természetes eredetű B2-vitamin van az élelmiszerekben
E-102 (tartrazin) Szintetikus, sok embernek allergiát okoz, Svájcban és Ausztriában betiltották
E-104 (kinolin-sárga) Sárga Szintetikus, az Amerikai Egyesült Államokban betiltották
E-110 (narancssárga-S) Narancs Szintetikus, allergiát okozhat
E-120 (kárminsav) Vörös Természetes, mértékletes fogyasztása nem káros
E-122 (azorubin) Vörös Szintetikus, allergiát okozhat, az Amerikai Egyesült Államokban nem használják.
E-123 (amarant) Vörös Szintetikus, az Amerikai Egyesült Államokban betiltották, állatkísérletekben mutagénnek bizonyult
E-124 (neukokcin vagy ponszó 4R) Vörös Szintetikus, az Amerikai Egyesült Államokban betiltották, allergiát okozhat
E-127 (eritrozin) Vörös Szintetikus, állatkísérletekben az idegrendszer normális működését gátolja, allergiát okozhat
E-128 (vörös 2G) Vörös Szintetikus, allergiát okozhat
E-129 (alluravörös AC) Vörös Szintetikus, allergiát okozhat, állatkísérletekben hiperaktivitást mutatott
E-131 (patentkék V) Kék Szintetikus, az Amerikai Egyesült Államokban betiltották, allergiára hajlamosít
E-132 (indigókármin) Kék Szintetikus, allergén
E-133 (brillantkék FCF) Kék Szintetikus, allergén
E-140 (klorofill a, b és klorofillinek) Zöld A levélzöld természetes színezőanyaga, mértékletes fogyasztása ártalmatlan
E-141 (klorofill- és klorofillin rézkomplexek) Zöld Káros hatása nem ismert
E-142 (brillant-zöld S) Zöld Szintetikus, az Amerikai Egyesült Államokban betiltották
E-150 (karamell) E-150b (szulfitos karamell)
E-150c (ammóniás karamell)
E-150d (ammónium-szulfi- tos karamell)
Barna A cukor hevítésével nyerik, patkányokon végzett kísérletekben megváltoztatta a vérképet
E-151 (brillant-fekete BN) Fekete Szintetikus, allergiát okozhat, az Amerikai Egyesült Államokban betiltották
E-153 (aktív szén) Fekete Növényi eredetű
E-154 (barna FK) Barna Szintetikus, az Amerikai Egyesült Államokban betiltották
E-155 (barna HP) Barna Szintetikus
E-160 (karctinoidok)
E-160a (karotin-a,-b,-c)
E-160b (bixin, norbixin, annato, orlean)
E-160c (kapszantin, kapszorubin)
E-160d (likopin)
E-160e (béta- apo8-karotinál
E-160f (béta- apo8-karotinsav- etilészter)
Narancs, piros Sárgarépa színanyaga, a karctinoidok az A-vitamin előanyagai
szintetikus A béta-karotin
Allergiaokozó lehet
A pirospaprika színanyaga
A paradicsom piros színanyaga
Szintetikus
Szintetikus, színe sárga
E-161 (xantofillok) Narancs Természetes színezőanyagok
E-161a (filavoxantin) Szintetikus karotirmid
E-161b (lutein) Szintetikus karotirmid
E-161c (kriptoxantin) Szintetikus karotirmid
E-161d (rubixantin) Szintetikus karotirmid
E-161e (violaxantin) Szintetikus karotirmid
E-161f (rhodoxantin) Szintetikus karotirmid
E-161g (kantaxantin) Szintetikus, szem- és májkárosodást okoz
E-162 (céklavörös, vagy betanin) Piros Céklából vonják ki, természetes színezőanyag, átlagos fogyasztása ártalmatlan
E-163 (antocián) Kék, lila, piros Kék szőlőből vonják ki, természetes színezőanyag, átlagos fogyasztása ártalmatlan
E-170 (kalcium- karbonátok) Fehér Ásványi anyag, kréta, mész
E-171 (titán-dioxid) Fehér Ásványi pigment, gyártása savasodást idéz elő az élővizekben
E-172 (vas(III)-oxi- hidroxid) Sárga, piros, fekete Ásványi pigment, ma már szintetikusan állítják elő
E-173 (alumínium) Ezüst- szürke Fémpigment, ásványi anyag, az Alzheimer-kór előidézőjének tartották, de ez még ma sem bizonyított
E-174 (ezüst) Ezüst Fémpigment, állatkísérletekben számos enzim működését gátolta
E-175 (arany) Arany Fémpigment
E-200 (szorbinsav és vegyületei) Vörösáfonyában találhatók meg, a szervezetben lebomlanak, allergiát okozhatnak
E-201 (nátrium-szorbát)
E-202 (kálium-szorbát)
E-203 (kalcium-szorbát)
E-210 (benzoesav és vegyületei) Allergiás csalánkiütéseket, asztmát okozhatnak szintetikus festékanyagokkal együtt fogyasztva, E-300 jelenlétében benzol keletkezik belőlük
E-211 (nátrium-benzoát)
E-212 (kálium-benzoát)
E-213 (kalcium-benzoát)
E-214-219 (p-hidroxi--benzoesav és észterei) Allergiát okozhatnak, erős görcsoldók
E-220 (kén-dioxid és vegyületei) Fejfájást és hányingert okozhatnak, irritálják az emésztőcsatornát, allergiát, asztma-rohamokat válthatnak ki
E-221 (nátrium-szulfit) Bontja a B-vitamint
E-222 (nátrium-hidrogénszulfit) Bontja a B1-vitamint
E-223 (nátrium-metabiszulfit) Bontja a B1-vitamint
E-224 (kálium-metabiszulfit) Bontja a B1-vitamint
E-226 (kalcium-szulfit) Bontja a B1-vitamint
E-227 (kalcium-hidrogénszulfit) Bontja a B1-vitamint
E-228 (kálium-hidrogénszulfit) Bontja a B1-vitamint
E-230 (bifenil) Citromfélék felületkezelője penészedés ellen, főként a gyümölcs héjában raktározódik
E-231 (ortofenil-fenol)
E-232 (nátrium-ortofenil-fenolát)
E-233 (tiabendazol) Banán penészedése ellen
E-234 (nizin) Antibiotikum
E-235 (natamicin) Antibiotikum és tartósítószer
E-236 (hangyasav és sói, a formiátok) Hangyában, csalánban találhatók, a testben kis mennyiségük lebomlik, nagy mennyiségben mérgezőek; a hangyasav sóit Angliában betiltották
E-237 (nátrium-formiát)
E-238 (kalcium-formiát)
E-239 (hexametilén tetramin) Gyógyszer, tartósítószer, a szervezetben formaldehiddé alakul
E-242 (dimetil-dikarbonát) Üdítőitalok, dobozos jeges teák fertőtlenítője
E-249 (kálium-nitrit) Önmagukban nem veszélyesek, de a baktériumok mérgező nitritekké alakíthatják őket a hús tárolása, vagy az emésztés során. Fehérjékkel reagálva mutagén és rákkeltő nitrózaminokká alakulnak
E-250 (nátrium-nitrit) Véd a botulizmus (egyfajta halálos ételmérgezés) ellen, de a szervezetben fehérjékkel reagálva rákkeltő nitrózaminok keletkeznek belőle; helyette más gátlószert még nem találtak
E-251 (nátrium-nitrát) A bélcsatornában baktériumok közreműkö-désével nitritté alakulhatnak
E-252 (kálium-nitrát) A bélcsatornában baktériumok közreműkö-désével nitritté alakulhatnak
E-260 (ecetsav és sói) Átlagos fogyasztásuk nem káros
E-261 (kálium-acetát)
E-262 (nátrium-acetát)
E-263 (kalcium-acetát)
E-270 (tejsav) Savanyú káposztában, aludttejben található meg; természetes; ártalmatlan
E-280 (propionsav és sói) A szervezetben zsírsavként lebomlanak, patkánykísérletek kérdésessé teszik veszélytelenségét
E-281 (nátrium-propionát)
E-282 (kalcium-propionát)
E-283 (kálium-propionát)
E-284 (bórsav) A kaviár tartósítószere
E-285 (nátrium-tetráborát, bórax) A szervezetben felhalmozódik, erősen mérgező
E-290 (szén-dioxid) Szénsavassá tesz, az alkohol hatását erősíti
E-296 (L-almasav)
(D, L-almasav) Természetben előforduló sav Mesterségesen állítják elő
E-297 (furnársav)
E-300 (L-aszkorbinsav) C-vitamin, nem ártalmas
E-301 (nátrium-L-aszkorbát)
E-302 (kalcium-L-aszkorbát)
E-304 (6-palmitoil, L-aszkorbinsav) Szintetikus
E-306 (tokoferol) Természetes erdetű, E-vitamin
E-307 (alfa-tokoferol) Szintetikus, káros hatása nem ismert
E-308 (gamma-tokoferol) Szintetikus
E-309 (delta-tokoferol) Szintetikus
E-310 (propilgallát)
E-311 (oktilgallát)
E-312 (dodecilgallát) Természetes, de szintetikusan is előállítják; allergiát kelthet, csecsemőnek nem adható, asztmás és aszpirinérzékeny embereknek a gallátok gyakran panaszokat okoznak. Nugátok, rágcsálnivalók, zacskós levesek antioxidánsai. Az Egyesült Államokban mindhárom fajta gallátot betiltották.
E-315 (D-eritroaszkorbinsav)
E-316 (nátrium-D-eritroaszkorbát)
E-320 (BHA, tercier-butil,4,hidroxianizol) Szintetikus, túlérzékenységet, allergiát okozhat. Marcipán, nugát és máktöltelék antioxidánsa, az Amerikai Egyesült Államokban betiltották.
E-321 (BHT, 3,5 di-tercier-butil hidroxi-toluol) Rágógumi antioxidánsa
E-322 (lecitinek) Állati és növényi, főleg szójából és napraforgóból nyerik, emulgeátor (homogénné teszi a nehezen elegyíthető összetevőket). Átlagos fogyasztása ártalmatlan.
E-325 (nátrium-laktát) A tejsav sói, nem károsak
E-326 (kálium-laktát) A tejsav sói, nem károsak
E-327 (kalcium-laktát) A tejsav sói, nem károsak
E-330 (citromsav és sói) Fogyasztásuk ártalmatlan
E-331 (nátrium-citrát)
E-332 (kálium-citrát)
E-333 (kalcium-citrát)
E-334 (L-borkősav és sói) Természetesek, állatkísérletekben vesekőképzők
E-335 (nátrium-tartarát)
E-336 (kálium-tartarát)
E-337 (kálium-nátrium-tartarát)
E-338 (ortofoszforsav és sói) Előregyártott húskészítményekhez (párizsi, virsli) adagolják őket, mert sok vizet kötnek meg
E-339 (nátrium-ortoioszfát)
E-340 (kálium-ortofoszfát)
E-341 (kalcium-ortofoszfát)
E-342 (magnézium-ortofoszfát)
E-350 (nátrium-malát) Természetes só
E-351 (kálium-malát)
E-352 (kalcium-malát)
E-353 (meta-bórkősav)
E-354 (kalcium-tartarát)
E-355 (adipinsav) Csak sópotlókban használják
E-356 (nátrium-adipát)
E-357 (kálium-adipát)
E-363 (borostyánkősav) Gyümölcssav, ma szintetizálják
E-380 (triammónium-citrát)
E-385 (kálium- dinátrium-etiléndiamin- tetraacetát) Szintetikus
E-400 (alginsav és sói) Barna algákból nyerik, káros hatásuk nem ismert
E-401 (nátrium-alginát)
E-402 (kálium-alginát)
E-403 (ammónium-alginát)
E-404 (kalcium-alginát)
E-405 (propilénglikol-alginát)
E-406 (agar-agar) Tengeri algákból nyerik
E-407 (karragén) Vörös algákból nyerik; állatkísérletekben bélgyulladást okozott
E-410 (szentjánoskenyérmag-liszt) Növényi termék, fogyasztása ártalmatlan
E-412 (guárgumi) Guarmag-származék, allergiát okozhat.
E-413 (tragant-mézga) Trópusi növény gyantájából nyerik, allergiát okozhat
E-414 (gumiarábikum) Trópusi fák gyantájából nyerik, káros hatása nem ismert
E-415 (xantán) Növények cukortartamú oldatából készül, mikroorganizmusok termelik
E-416 (karaya gumi) Természetes poliszaharidok (összetett cukrok)
E-417 (taramag-liszt) Természetes poliszaharidok (összetett cukrok)
E-418 (gellán gumi) Természetes poliszaharidok (összetett cukrok)
E-420 (szorbit) Édesítőszer cukorbetegeknek, nagyobb mennyiségben hasmenést okozhat
E-421 (mannit) Édesítőszer, ártalmatlan
E-422 (glicerin) Nedvesítö és lágyító anyag, nem veszélyes, de nagy mennyiségbenfejfájást okoz
E-431 (polioxietilén (40) sztearát) Szintetikus
E-432 Szintetikus
E-433 Szintetikus
Na ezért nem bomlik a Nagyi sirjában !
Ezért veszélyesek a mesterséges ételadalékok
„Táplálkozzunk egészségesen!” - halljuk nap, mint nap. De honnan tudhatnánk, mi egészséges, ha szinte minden boltban kapható élelmiszeren feltüntetik az apró betűs résznél a sok E-betűs anyagot? Ezek többsége káros hatással lehet szervezetünkre, mégis rendszeresen fogyasztunk belőlük.
Mi az az E-szám?
Az Európai Unió által jóváhagyott adalékanyagokat jelölik nagy E betűvel az élelmiszerek, illetve az alkoholos- és üdítőitalok címkéjén. Ezeket azért engedélyezték, mert bizonyítottan egyik sem okoz semmiféle egészségkárosodást. Ennek ellenére léteznek olyan E-számokkal jelölt anyagok, amelyeket már betiltottak.
Amitől allergiásak lehetünk
Főként a különböző sűrűséget szabályozó anyagok okozhatnak allergiát. Ilyenek a guargumi (E412), valamint a tragantmézga (E413), amik főleg a müzlifélékben, illetve süteményekben találhatók meg. Kísérletek alapján kiderült, hogy immunrendszeri-, máj-, illetve pajzsmirigy- elváltozásokhoz is vezethetnek.
Amiktől fájhat a fejünk
A tartósítószerek között is akadnak kifejezetten egészségtelenek. A nátriumszorbát (E201) akár fejlődési rendellenességeket is okozhat. A kén-dioxid és a kénessav sói (E221-228) rosszullétet és hányingert, valamint migrént is előidézhetnek.
HIRDETÉS
Amik rákot okozhatnak
A szintetikus ételfestékek, melyek főleg az ínycsiklandó cukorkák és édességek alapanyagai, különösen veszélyesek az egészségünkre nézve! A tartrazin (E102), a kinolinsárga (E104), az azorubin (E122), valamint az alluravörös (E129) mind elősegítik a daganatos betegségek kialakulását. Így ezek a legártalmasabb, legalattomosabb ételadalékok.
Amik kábaságot idézhetnek elő
Az aszpartám (E951) sok emberben allergiás reakciókat válthat ki, illetve rosszullétet, szédülést, zavart, vagy kábaságot is okozhat. Ez többnyire a diabetikus élelmiszerekben található meg.
Jó tanács
Mindig olvassuk el a fogyasztói tájékoztatókat, hogy tisztában lehessünk vele, milyen adalékanyagokat tartalmaz a megvásárolni kívánt termék. Ha nincs feltüntetve rajta, akkor az egészségünk érdekében, inkább hagyjuk a boltban.