Magvak - Pekándió
Az orvosi kutatások egyik legérdekesebb témája mostanában a magvak körüli vizsgálódás. Több vizsgálat is bizonyította már a pisztácia tüdőrák kialakulását megelőző hatását, a különféle magvak koleszterin csökkentő tulajdonságát, valamint a dió mellrák kialakulásának kockázatát csökkentő hatását.
Legújabban pedig azt figyelték meg, hogy egy marék pekándió napi rendszerességgel történő fogyasztása az idegrendszert erősíti és védi, valamint késleltetheti még az olyan súlyos és végzetes idegrendszeri megbetegedéseket, mint az ALS (amiotrófiás laterálszklerózis - akaratlagosan mozgatható izmokat beidegző agyi és gerincvelői mozgató idegsejtek pusztulásával járó végzetes betegség).
A megfigyelések szerint a pekándió azért képes hatékonyan részt venni az idegsejtek megbetegedése elleni harcban, mert rengeteg E-vitamint tartalmaz, sőt ez az egyike az antioxidánsban leggazdagabb 15 tápláléknak az USDA (U.S. Department of Agriculture) besorolása szerint. Korábbi kutatások igazolták, hogy az antioxidánsok képesek megelőzni a sejtek károsodását, így nyújtva hatékony védelmet a rák, a Parkinson-, az Alzheimer-kór, és a szívbetegségek ellen.
A massachusettesi egyetem Sejtbiológiai Központjában zajló számos kísérlet bebizonyította, hogy a pekándió fogyasztásával hozzájárulhatunk ennek a szörnyű betegségnek a megelőzéséhez.
A magas antioxidáns tartalma mellett a pekándióban találunk még folsavat, kalciumot, magnéziumot, foszfort, cinket és B-vitamint.
E-vitamin tartalmának köszönhetően segíti az LDL (rossz koleszterin) -szint csökkentését, így a szívbetegségek kialakulásának kockázatát is.