Who breaks a butterfly upon a wheel?...

I think that I am happy. I am not saying that all the time but for some reason every day!

 

A tengeri só és a bőrünk

A tengeri só lehetővé teszi, hogy bőrünk képes legyen magától regenerálódni, éppen ezért használható minden egyes bőrtípusra, nem kell attól tartani, hogy esetleg kiszárít, mint ahogyan tévesen gondolnánk. 
A só segít visszaállítani a bőr természetes pH értékét, száraz bőrnél lezárja a pórusokat, nem engedi kipárologni a nedvességet a bőrből, ezzel szemben a zsíros bőrnél pedig kiegyenlítő, harmonizáló hatása révén visszafogja a fagyú mirigyek túlzott működését. 
Pattanásos bőr esetében pedig gyulladásgátló hatását figyelhetjük meg, mivel az előbbiekben már említett vérkeringés fokozása által a bőranyagcsere folyamatok beindulnak s elősegítik a bőr alatti rétegekben felhalmozódott méreganyagok gyorsabb kiürítését.
The sea salt and the bőrünk
Tengeri só és a méregtelenítés

A méregtelenítő hatást fokozhatjuk, ha tengeri só felhasználásával készítünk só pakolást, só masszát (só és tengervíz keveréke, massza állagúra keverve), mellyel körkörös mozdulatokat használva bedörzsölhetjük testünket, főleg a kritikus pontokat, has, fenék, derék, combok, felkarok területeit (esetleg használhatunk tengeri szivacsot ehhez a bedörzsöléshez, mivel az jódban és brómban gazdag és kitűnően kiegészíti a tengeri só jótékony hatását). Így erősítjük a kötőszöveteinket, a sós dörzsölés serkentőleg hat a bőrre, s előmozdítja az izzadást, amely pedig a méregtelenítést segíti elő, s fokozza a vérkeringést. Ha már alaposan megizzasztottuk magunkat, s átdörzsöltünk minden kritikus testrészt, következhet egy meleg vizes zuhany. Utána pedig élvezhetjük, a lágy, puha, üde bőr érzetét, melyet a nyomelemekben gazdag tengervíz és só együttes hatásának köszönhetünk.
A víz és a só kapcsolata, s hatása szervezetünkre

Az emberi test számára különleges elem a víz, melynek gyógyhatása már évezredekkel ezelőtt bizonyított volt, de akkor még nem tudták, hogy miért is, csak használták. A tudomány manapság már kész megmagyarázni mind azt, amit régen csak tapasztaltak, ezért is tudjuk azt, hogy mind a termálvizek, mind a tengerek összetételében meghatározó szerepet tölt be a só.

A termál és a gyógyvizek a bennük oldott ásványi anyagok révén a bőrön keresztül felszívódva fejtik ki hatásaikat, mikor is bekerülve a nyirokerekbe, hatnak az idegrendszerre, erősítik az immunrendszert, s kedvezően befolyásolják a szervezet reakció képességét. Regeneráló és felépítő folyamatokat indítanak el.

Ha a só és a víz kapcsolatát elemezzük, akkor nem maradhat ki a sorból a tenger víz sem, amely a magas nátrium klorid tartalma mellett, hasonlóan, mint az ásványvíz, tartalmaz még nagy mennyiségben kalciumot, magnéziumot, különféle vas ionokat, illetve szerves anyagokat, mint például iszap, alga, melyek fehérjékben és vitaminokban gazdagok, illetve értékes növényi összetevőket és nyomelemeket tartalmaznak.
A tengervíz lassítja bőrünk öregedési folyamatait, mivel fokozza a sejtek megújulását, s erősíti a kötőszövetet (regeneráló hatás)
A tenger víz sóban gazdag s emiatt fertőtlenítő hatása is van. Mind emellett sós párája a légúti allergiában szenvedőknek nyújthat enyhülést.

A sóban gazdag vizek legtöbbjére jellemző, hogy a fürdőzés közben az esszenciális nyomelemek fokozzák a sejtek anyagcseréjét, tágítják az ereket, ezáltal egyfajta méregtelenítő hatást fejtenek ki. A sós vízben való fürdőzés tisztítja, kondicionálja a bőrt, gyulladáscsökkentő, szarurétegfoldó, bőrnyálkahártya fertőtlenítő, hámosító hatása van.
Orvosi vizsgálatok tanúsítják, hogy ha testhőmérsékletű nyomelemekben és sóban gazdag vízben fürdőzünk, akkor a fürdés után már két óra múlva a vérünkben megtalálhatóak lesznek a vízből bőrön át felszívódott jótékonyhatású anyagok.

 

A só ezer arca

Az ember arany nélkül tud élni, de só nélkül nem - mondta Cassiodorus római történetíró valamikor 1500 évvel ezelőtt. S valóban, már gyermekkorunk meséjéből megtanultuk, hogy a király legkisebb lányának lett igaza, a
mikor azt mondta apjának, hogy úgy szereti őt, mint a sót.
Liebig, a híres kémikus már a 19. században jogosan állapította meg, hogy a drágakövek közül a só a legértékesebb. Mert a nátrium-klorid: étkezési só, tengeri só, kősó vagy egyszerűen só egyike a legrégebbi anorganikus vegyületeknek, amit az ember ismer.
Nemcsak fűszerként fontos, hanem az emberi és az állati szervezet számára életszükséglet is, mert a testnedvek alkotórésze. És ne feledjük, hogy a tenger sós vize valamikor az emberek, állatok és növények bölcsője volt.

Növények és állatok sóháztartása:
A növények sókoncentrációja általában nagyon csekély és ugyanígy a növényevő vadállatokban is relatíve kevés só található. A sóhiány miatt szoktak ezek az állatok sótartalmú kőzeteket nyalogatni. Persze a növények is hozzászoknak nagyobb sókoncentrációhoz: az amerikai Salt Lake (Sóstó) növényeit egyenesen sókristályok borítják.
Só- és vízháztartásukhoz az állatok több sót igényelnek a növényeknél. E tekintetben is az alkalmazkodás szép példáit ismerjük. A lazac a tenger sós és a folyók édesvízében egyaránt megtalálja életfeltételeit. A víz fölött szálldosó albatrosz a tengerből zsákmányolt táplálékállatok révén szükségszerűen több sót vesz magához, mint amennyire szervezetének szüksége van. Ezért olyan mirigye fejlődött ki, amellyel a fölösleges sós vizet az orrnyílásain át ki tudja választani.

A só gyógyít és fájdalmat csillapít!
Minden élet a tengerek sós vízéből ered. Ezzel magyarázzák az emberi test sótól való függőségét. Testünk vízháztartásához és anyagcseréjéhez, az idegek funkciójához és a gyomornedvhez a só nélkülözhetetlen.
2400 évvel ezelőtt a nagy görög orvos és természettudós, Hippokratész leírta a tengervíz különböző betegségekre gyakorolt hatását. Már akkor használtak hideg és forró tengervizet inhalálásra és fürdőkhöz éppúgy, mint reumás megbetegedések, isiász, köszvény és bőrbetegségek kezelésére.
A sótartalmú víznek jelentős hatása van a bőrre, emellett kedvezően befolyásolja a vérkeringést és javítja az általános fizikai állapotot. Ilyen kúrát természetesen nemcsak a tengereknél vagy sós fürdőhelyen lehet venni, az egyszerű háztartási kúra sokszor éppoly hatékony: a fürdővízhez literenként 1 gramm sót adunk.
Mivel egy teljes fürdőhöz 150 liter víz kell, ebben összesen 150 g konyhasót kell oldani. A víz hőmérséklete 37 ˚C legyen. A fürdőorvosok azt tanácsolják, hogy tíz perc fürdési idővel kezdjünk és a kúrát 20 perccel fejezzük be. Négyhetes kúra esetén heti három alkalom elegendő. Ilyen fürdőkúrával a reumatikus fájdalmak csökkenthetők, a fertőző betegségek jól reagálnak és a kimerültségi állapotok eredményesen kezelhetők. A kúrát szívbetegeknek vagy krónikus betegségben szenvedőknek nem ajánlják.
A sós lábfürdők javítják a fáradt és fájó láb állapotát. Sós vizes borogatást ajánlanak a lábon lévő ödémák csökkentésére.
Hasmenéses állapotokban egy-két napi koplalás mellett a folyadékvesztés megelőzésére és a mineráliák pótlására ásványvizet, gyümölcsleveket, sós-cukros teát célszerű inni.
Használják a sós vizet gargalizálásra mandula- és garatgyulladások esetén, az ilyen folyadékot egy fél pohár vízben kávéskanálnyi só oldásával lehet elkészíteni. A gyulladás és fájdalmak enyhítésére több másodpercig gargarizáljunk. Még a náthát is lehet orrba felszívott meleg, sós vízzel csillapítani, ami a nyálkahártyát nem károsítja és az orr kiszáradását megakadályozza.
Pikkelysömör tüneteinek gyógyításához egy kissé messzebb, egészen a Holt-tengerig kell menni. A népesség 3-5%-a szenved ebben a betegségben, melynek enyhítésére az ott lévő napfény és a víz nagy sótartalma jótékonyan hat. Aki nem tud odautazni, otthon is vehet sós fürdőt: a fürdőkádban 15%-os sóoldattal, ami megfelel a Holt-tenger sótartalmának. A sós fürdőt szoláriumos egésztest-besugárzás követheti.
Photo: A só ezer arca Az ember arany nélkül tud élni, de só nélkül nem - mondta Cassiodorus római történetíró     valamikor 1500 évvel ezelőtt. S valóban, már gyermekkorunk meséjéből megtanultuk, hogy a király legkisebb lányának lett igaza, amikor azt mondta apjának, hogy úgy szereti őt, mint a sót. Liebig, a híres kémikus már a 19. században jogosan állapította meg, hogy a drágakövek közül a só a legértékesebb. Mert a nátrium-klorid: étkezési só, tengeri só, kősó vagy egyszerűen só egyike a legrégebbi anorganikus vegyületeknek, amit az ember ismer. Nemcsak fűszerként fontos, hanem az emberi és az állati szervezet számára életszükséglet is, mert a testnedvek alkotórésze. És ne feledjük, hogy a tenger sós vize valamikor az emberek, állatok és növények bölcsője volt. Növények és állatok sóháztartása: A növények sókoncentrációja általában nagyon csekély és ugyanígy a növényevő vadállatokban is relatíve kevés só található. A sóhiány miatt szoktak ezek az állatok sótartalmú kőzeteket nyalogatni. Persze a növények is hozzászoknak nagyobb sókoncentrációhoz: az amerikai Salt Lake (Sóstó) növényeit egyenesen sókristályok borítják. Só- és vízháztartásukhoz az állatok több sót igényelnek a növényeknél. E tekintetben is az alkalmazkodás szép példáit ismerjük. A lazac a tenger sós és a folyók édesvízében egyaránt megtalálja életfeltételeit. A víz fölött szálldosó albatrosz a tengerből zsákmányolt táplálékállatok révén szükségszerűen több sót vesz magához, mint amennyire szervezetének szüksége van. Ezért olyan mirigye fejlődött ki, amellyel a fölösleges sós vizet az orrnyílásain át ki tudja választani. A só gyógyít és fájdalmat csillapít! Minden élet a tengerek sós vízéből ered. Ezzel magyarázzák az emberi test sótól való függőségét. Testünk vízháztartásához és anyagcseréjéhez, az idegek funkciójához és a gyomornedvhez a só nélkülözhetetlen. 2400 évvel ezelőtt a nagy görög orvos és természettudós, Hippokratész leírta a tengervíz különböző betegségekre gyakorolt hatását. Már akkor használtak hideg és forró tengervizet inhalálásra és fürdőkhöz éppúgy, mint reumás megbetegedések, isiász, köszvény és bőrbetegségek kezelésére. A sótartalmú víznek jelentős hatása van a bőrre, emellett kedvezően befolyásolja a vérkeringést és javítja az általános fizikai állapotot. Ilyen kúrát természetesen nemcsak a tengereknél vagy sós fürdőhelyen lehet venni, az egyszerű háztartási kúra sokszor éppoly hatékony: a fürdővízhez literenként 1 gramm sót adunk. Mivel egy teljes fürdőhöz 150 liter víz kell, ebben összesen 150 g konyhasót kell oldani. A víz hőmérséklete 37 ˚C legyen. A fürdőorvosok azt tanácsolják, hogy tíz perc fürdési idővel kezdjünk és a kúrát 20 perccel fejezzük be. Négyhetes kúra esetén heti három alkalom elegendő. Ilyen fürdőkúrával a reumatikus fájdalmak csökkenthetők, a fertőző betegségek jól reagálnak és a kimerültségi állapotok eredményesen kezelhetők. A kúrát szívbetegeknek vagy krónikus betegségben szenvedőknek nem ajánlják. A sós lábfürdők javítják a fáradt és fájó láb állapotát. Sós vizes borogatást ajánlanak a lábon lévő ödémák csökkentésére. Hasmenéses állapotokban egy-két napi koplalás mellett a folyadékvesztés megelőzésére és a mineráliák pótlására ásványvizet, gyümölcsleveket, sós-cukros teát célszerű inni. Használják a sós vizet gargalizálásra mandula- és garatgyulladások esetén, az ilyen folyadékot egy fél pohár vízben kávéskanálnyi só oldásával lehet elkészíteni. A gyulladás és fájdalmak enyhítésére több másodpercig gargarizáljunk. Még a náthát is lehet orrba felszívott meleg, sós vízzel csillapítani, ami a nyálkahártyát nem károsítja és az orr kiszáradását megakadályozza. Pikkelysömör tüneteinek gyógyításához egy kissé messzebb, egészen a Holt-tengerig kell menni. A népesség 3-5%-a szenved ebben a betegségben, melynek enyhítésére az ott lévő napfény és a víz nagy sótartalma jótékonyan hat. Aki nem tud odautazni, otthon is vehet sós fürdőt: a fürdőkádban 15%-os sóoldattal, ami megfelel a Holt-tenger sótartalmának. A sós fürdőt szoláriumos egésztest-besugárzás követheti.

 

A só egészségre gyakorolt áldásos hatását évszázadok óta ismerik, megfigyelték például, hogy a sóbányákban dolgozók kevesebbet betegek, és sosem küszködnek légúti panaszokkal. Ugyancsak közismert, hogy a tengeri levegő és a sóbarlangok egyedülálló klímája tisztítja a légutakat, valamint a bőrt, és számos egyéb jótékony hatása van az emberi szervezetre. Szerencsére sóbarlangba már Budapesten is lemehetünk, ezért nem kell Lengyelországba vagy Szlovákiába utaznunk.

Hogyan gyógyít a só?
A só vízelvonó tulajdonságának következtében roncsolja a sejtek fehérjeszerkezetét, így a légzéssel bejutva az egész légúti rendszerben elpusztítja a baktériumokat és a káros mikroorganizmusokat. A tiszta levegő hatására ösztönösen mélyebbeket lélegzünk, aminek eredményeképpen a légúti nyálkahártyák felületén javul a csillósejtek működése, fokozódik a váladéktermelődés. Ez gyorsítja a szmog- és finompor-lerakódások, a káros mikroorganizmusok és allergének valamint a hörgőcskéket elzáró nagy mennyiségű nyálka távozását. Ezért könnyebbé válik a légzés, és a köhögéses, köpetürítéses panaszok rövid idő alatt enyhülnek. A szervezet normális mikroflórája újra benépesíti a légutakat, ennek hatására fokozódik a szervezet védekezőképessége, normalizálódik az immunrendszer működése, és csökkennek a légúti gyulladások. A sós levegőben található ásványi anyagok és nyomelemek tovább gyorsítják a szervezet öngyógyító folyamatait. A sóbarlang levegője azonban nemcsak belélegezve fejti ki áldásos hatását. Csíraölő képességeinek következtében a bőrfelszín normál baktériumflóráját is stabilizálja, így számos bőrbetegség gyógyítására alkalmas amellett, hogy puhítja és szépíti a bőrt.

A sóbarlangok jó hatással vannak szinte minden légzőszervi betegségre, mivel tisztítják, regenerálják, gyógyítják az irritált, gyulladt légzőrendszert. A sóterápia a különféle típusú allergiák és az asztma mellett krónikus hörgőgyulladás, hurutos orr-, torok-, gége- és hangszálgyulladás, arc- és homloküreg-gyulladás esetén hatékony, ezen kívül gyorsítja a dohányzásról leszokottak és a porártalomban szenvedők tüdejének tisztulását.
Gyermekek esetében megfázás, krupp és bronchitis esetében is hatékony. A légúti panaszokon kívül jól gyógyítja az ekcémát, a pikkelysömört és sok más bőrbetegséget. A belélegzett sós levegő hatóanyagai a hörgőkön keresztül a véráramba is bejutnak, így a sóklímaterápia szív- és érrendszeri betegségek, anyagcsere-rendellenességek, gyomor- és nyombélfekély, valamint a pajzsmirigy működési zavarai esetében is segíthet. A negatív ionú sóval telített levegő pedig az idegrendszerre fejt ki jó hatást, így oldja a stresszt, frissít, erősít és hozzásegít a pihentető alváshoz.
Természetesen a kiváltó ok megszüntetése nélkül teljes panaszmentesség nem érhető el. Ha például valaki szeretné megtisztítani a tüdejét, de nem hajlandó abbahagyni a dohányzást, akkor pusztán a sóterápiától nem fog rendbe jönni.

Mivel a só-klímaterápiának nincsenek káros mellékhatásai, ezért egészséges emberek is részt vehetnek rajta. Ezzel megszabadíthatják a légzőrendszerüket a káros lerakódásoktól, megelőzhetik a különféle légúti és megfázásos betegségek kialakulását, erősíthetik az immunrendszerüket, miközben a rohanó világból egy kis időre kiszakadva nyugalomra lelhetnek. Az allergiás betegek is megelőzhetik a kínzó tünetek kialakulását, ha legalább a pollenszezon előtt egy hónappal elkezdik a kúrát

Egy éves kor alatt a szervezet túlzott ézékenysége miatt nem ajánlott, felnőttek esetében kizáró ok a nagyon magas vérnyomás és a szívelégtelenség.

 

Tengeri sós bőrmasszázs - sófürdő - fürdősó

Tengeri sós bőrmasszázs:

A tengeri só nemcsak fürdőbe használható, hanem a bőr ledörzsölésére is kiváló. 20-30 dkg sót keverjünk el kevés tejjel vagy vízzel, és masszírozzuk vele végig végtagjai
nkat - alulról felfelé kell haladni! A só nemcsak az anyagcserét aktiválja, a zsírsejtek lebontását serkenti, hanem az elhalt hámsejteket is leradírozza a bőr felszínéről. A kezelést kellemes illóolajos fürdővel folytassuk, majd hideg-meleg váltott zuhannyal fejezzük be.


Kiváló a bőrkisimító sófürdő:

Tegyünk 30 dkg tengeri sót a fürdőkádba, majd engedjünk rá meleg vizet (37-39 Celsius-fokos). Közben melegítsünk meg 4 dl tejet, adjunk hozzá 2 dl mézet, és öntsük a fürdővízhez. Lazítsunk legalább 15-20 percet a kádban, majd alaposan zuhanyozzunk le. Pattanásos bőr kezelésére is használhatjuk. Keverjünk össze fele-fele arányban gyógyiszapot és tengeri sót, majd dörzsöljük át vele az érzékeny bőrterületet. Az így kapott massza kivonja a bőrből a fölösleges faggyút.


Fürdősó házilag, fillérekből:

Egy kis aromaterápia mindig jólesik: egy kád meleg víz, kellemes illat, szép zene, és az ember agya kikapcsol. Kiürül a napi stressz. Csakhogy a fürdőolajok és fürdősók olyan csillagászati árúak, hogy kétszer is meggondolod, mennyit használj el belőlük egy-egy alkalommal. Íme a recept otthon elkészíthető fürdősóra, hogy a pénztárcádat is kíméld az idegeiddel együtt: akármilyen fürdősót is készítesz, az alaprecepttel kell kezdened, amit aztán átitathatsz az illóolajokkal. 3 rész epsom só, 2 rész szódabikarbóna, 1 rész tengeri só vagy kősó. Egyszerűen csak mérd ki a hozzávalókat egy tálba és alaposan kavard össze őket. Ha ezzel kész vagy, kezdődhet az illatok és a színek „hozzáadása". Az illatokat könnyebb belevarázsolni, hiszen elég pár csepp illóolaj vagy más esszencia. A színekkel viszont vigyázni kell, nem szabad akármit belerakni, csak hogy szép színes legyen. Különben könnyen meglepetés érhet, mikor kiszállunk a fürdővízből: például szép halványzöld színben fog pompázni a bőrünk és/vagy a kád zománca. (Arról nem is szólva, hogy sok festékanyag veszélyes az egészségre.) Használjunk ételszínezéket, vagy olyan kozmetikai segédanyagokat, amik például a szappanokat is megszínezik. A kozmetikai anyagok azért jobbak, mert egyáltalán nem festik be a kád zománcát.

Ha elkészült a fürdősó, tárold jól záródó edényben. Se pára, se hő ne érje. Egy kád vízhez körülbelül fél teáscsészényi só kell.
Photo: Tengeri sós bőrmasszázs - sófürdő - fürdősó Tengeri sós bőrmasszázs: A tengeri só nemcsak fürdőbe használható, hanem a bőr ledörzsölésére is kiváló. 20-30 dkg sót keverjünk el kevés tejjel vagy vízzel, és masszírozzuk vele végig végtagjainkat - alulról felfelé kell haladni! A só nemcsak az anyagcserét aktiválja, a zsírsejtek lebontását serkenti, hanem az elhalt hámsejteket is leradírozza a bőr felszínéről. A kezelést kellemes illóolajos fürdővel folytassuk, majd hideg-meleg váltott zuhannyal fejezzük be.  Kiváló a bőrkisimító sófürdő: Tegyünk 30 dkg tengeri sót a fürdőkádba, majd engedjünk rá meleg vizet (37-39 Celsius-fokos). Közben melegítsünk meg 4 dl tejet, adjunk hozzá 2 dl mézet, és öntsük a fürdővízhez. Lazítsunk legalább 15-20 percet a kádban, majd alaposan zuhanyozzunk le. Pattanásos bőr kezelésére is használhatjuk. Keverjünk össze fele-fele arányban gyógyiszapot és tengeri sót, majd dörzsöljük át vele az érzékeny bőrterületet. Az így kapott massza kivonja a bőrből a fölösleges faggyút.  Fürdősó házilag, fillérekből: Egy kis aromaterápia mindig jólesik: egy kád meleg víz, kellemes illat, szép zene, és az ember agya kikapcsol. Kiürül a napi stressz. Csakhogy a fürdőolajok és fürdősók olyan csillagászati árúak, hogy kétszer is meggondolod, mennyit használj el belőlük egy-egy alkalommal. Íme a recept otthon elkészíthető fürdősóra, hogy a pénztárcádat is kíméld az idegeiddel együtt: akármilyen fürdősót is készítesz, az alaprecepttel kell kezdened, amit aztán átitathatsz az illóolajokkal. 3 rész epsom só, 2 rész szódabikarbóna, 1 rész tengeri só vagy kősó. Egyszerűen csak mérd ki a hozzávalókat egy tálba és alaposan kavard össze őket. Ha ezzel kész vagy, kezdődhet az illatok és a színek „hozzáadása". Az illatokat könnyebb belevarázsolni, hiszen elég pár csepp illóolaj vagy más esszencia. A színekkel viszont vigyázni kell, nem szabad akármit belerakni, csak hogy szép színes legyen. Különben könnyen meglepetés érhet, mikor kiszállunk a fürdővízből: például szép halványzöld színben fog pompázni a bőrünk és/vagy a kád zománca. (Arról nem is szólva, hogy sok festékanyag veszélyes az egészségre.) Használjunk ételszínezéket, vagy olyan kozmetikai segédanyagokat, amik például a szappanokat is megszínezik. A kozmetikai anyagok azért jobbak, mert egyáltalán nem festik be a kád zománcát.  Ha elkészült a fürdősó, tárold jól záródó edényben. Se pára, se hő ne érje. Egy kád vízhez körülbelül fél teáscsészényi só kell.

 

Otthon is könnyen alkalmazható praktikák

Száj és fog higiénia:

A só megakadályozza a fogkőképződést és a szuvasodást. A legtöbb ismert fogbetegség a száj és torok extrém túl savasodására vezethető vissza. A sóoldat képes a fogkő eltávolít

ására, a fogíny regenerációjára és semlegesíti a szájflórát.

Mossuk a fogunkat 26% -os sóoldattal és öblögessünk 2 -3 percen keresztül a tömény sóoldattal. Öblögetés közben a nyelvünkkel a fogak között préseljük át a sóoldatot. Az öblögetést naponta többször is végezhetjük lehetőség szerint étkezés után. Gyulladásos, nyitott sebek esetén csökkentsük az oldat koncentrációját. (8 - 10 %)

Alkalmazása:
- torokgyulladás,
- fogínygyulladás,
- fogínyvérzés,
- mandulagyulladás,
- savas szájflóra,
- afta
Borogatás sóoldattal:

Koncentrált sóoldattal nedvesítsünk be egy ruha darabot és ezzel borogassuk be a fájós testrészt.
A borogatás lehet meleg vagy hideg. A borogatás gyulladás és fájdalom csökk
entő hatású.

Alkalmazása
Hideg borogatás:
- artritis,
- köszvény,
- rándulás,
- ficam, zúzódás.

Meleg borogatás:
- arthrosis,
- kötőszöveti reumás megbetegedések.
Forró borogatás:
- máj- epe- gyomor- és vesepanaszok,
- bél panaszok

Só ing

Készítsünk 2 - 8% -os sóoldatot, ebben nedvesítsünk meg egy pamut pólót. Enyhén csavarjuk ki, bújjunk bele és tekerjünk magunk köré egy száraz törülközőt, majd feküdjünk le. Fél óra után megkezdődik a gyógyító izzadás. A só inget 1 -1,5 óra után vegyük le az és zuhanyozzuk le az izzadságot.

Alkalmazása:
- láz,
- influenza,
- anyagcsere aktiválása,
- megfázás

Só zokni

Egy pár pamut zoknit itassunk át 3-5 % -os sóoldattal. Nedvesen húzzuk a lábunkra és tekerjünk köré egy száraz törülközőt. Legalább egy órán át hagyjuk a lábunkon. A só serkenti a vérkeringést és gyulladás valamint fájdalom csökkentő hatású.

Alkalmazása:
- köszvény,
- hideg láb
Photo: Otthon is könnyen alkalmazható praktikák/2 Borogatás sóoldattal: Koncentrált sóoldattal nedvesítsünk be egy ruha darabot és ezzel borogassuk be a fájós testrészt. A borogatás lehet meleg vagy hideg. A borogatás gyulladás és fájdalom csökkentő hatású. Alkalmazása Hideg borogatás: - artritis, - köszvény, - rándulás, - ficam, zúzódás. Meleg borogatás: - arthrosis, - kötőszöveti reumás megbetegedések. Forró borogatás: - máj- epe- gyomor- és vesepanaszok, - bél panaszok Só ing Készítsünk 2 - 8% -os sóoldatot, ebben nedvesítsünk meg egy pamut pólót. Enyhén csavarjuk ki, bújjunk bele és tekerjünk magunk köré egy száraz törülközőt, majd feküdjünk le. Fél óra után megkezdődik a gyógyító izzadás. A só inget 1 -1,5 óra után vegyük le az és zuhanyozzuk le az izzadságot. Alkalmazása: - láz, - influenza, - anyagcsere aktiválása, - megfázás Só zokni Egy pár pamut zoknit itassunk át 3-5 % -os sóoldattal. Nedvesen húzzuk a lábunkra és tekerjünk köré egy száraz törülközőt. Legalább egy órán át hagyjuk a lábunkon. A só serkenti a vérkeringést és gyulladás valamint fájdalom csökkentő hatású. Alkalmazása: - köszvény, - hideg láb
A só és a mérgek


Számomra is csak pár hónapja derült ki mi a helyzet Magyarországon a sóval kapcsolatban.
Biogazdálkodóként és egy Bio-áruház vezetőjeként elég jó rálátásom van a mezőgazdaság és élelmiszereink vegyszerterheltségére, de ez még engem is meglepett.

Tavaly maradt valamennyi fejes káposztánk a Biogazdaságban és kitaláltam, hogy készítünk savanyú káposztát. Ez nem egy bonyolult feladat, mert ha jó minőségű, vegyszermentes alapanyagból dolgozunk, akkor csak só kell hozzá, a munkát pedig elvégzik a tejsav baktériumok. A bio minősítés megszerzéséhez azonban minden terméket engedélyeztetni és ellenőriztetni kell valamelyik minősítő szervezettel. Én jó biogazda módjára felkerestem a saját ellenőreinket és megkérdeztem mi szükséges ahhoz, hogy a savanyú káposzta bio legyen. Ők azt válaszolták, hogy igazolás a só összetételéről... hmmm?!

Nem is értettem a kérdést. Hiszen a konyhasó az NaCl, vagy nem...?

Megkerestem a forgalmazót, aki közölte, hogy nem tud ilyen dokumentációt produkálni, forduljak a gyártóhoz. A gyártótól megkaptam a papírt, amin nem kis mennyiségű kálium-cianát szerepelt, mint adalékanyag. Akkor elkezdtem nyomozni, hogy hol találok olyan sót, amit használhatok bio-élelmiszer előállításban. Kiderült, hogy nagyságrendileg három lehetőségem van. Az első kétféle nagyon drága külföldi Himalája só, a második a vegyileg előállított gyógyszertári NaCl, vagy egy szürkés román kősó. Mivel utóbbi fele annyiba került, mint a többi, ezért ezt választottam, de nem volt könnyű beszerezni. Végül elkészült és el is fogyott a finom savanyú káposzta, én pedig megnyitottam saját Bio-áruházamat. 
Indulás után egy hónappal teljesen véletlenül „beestek” hozzám a parajdi bányászok azzal, hogy nem forgalmaznám-e a natúr parajdi bányasót?! 
Megkérdeztem, hogy véletlenül nem ez az a román kősó, amit a káposztámhoz használtam? Kiderült, hogy bizony arról van szó. 

Nagyon megörültem és azóta árusítjuk is a natúr termékeiket. 

Hosszasan beszélgettünk a só előállításáról. Elmesélték, hogy uniós előírás a gyártók számára, hogy az étkezési sót megadott mennyiségű tapadásgátló anyaggal kell kezelniük. Ezek azok a mérgek, amelyekről lassan tudomást szerez a közvélemény. A helyzetet tovább rontja, hogy a gyártók többsége rá sem írja, hogy beleteszi a sóba (főként, hogy mennyit), mert ez előírás, tehát mindenkire vonatkozik...
Tovább feszegettem, a kérdés, hogy ez esetben hogyan oldható meg, hogy egy nálunk forgalomban lévő sóban még sincs adalék?

Hát nem csalódtam a székely leleményességben:
Nem étkezési sóként hozzák ki a bányából. Magyarországon aztán bevizsgáltatják és engedélyeztetik. Megkaptam a laboreredményt és az engedélyeket. Az Unió így is megakadályozza, hogy ez a kiváló minőségű só -amelyet évszázadokig fogyasztott minden ősünk- szabadon forgalomba kerüljön, azt azonban nem sikerül elérnie, hogy ne jussanak hozzá az emberek, mert saját forgalmazási láncon keresztül megoldjuk a terjesztést.
Fénykép: A só és a mérgek


Számomra is csak pár hónapja derült ki mi a helyzet Magyarországon a sóval kapcsolatban.
Biogazdálkodóként és egy Bio-áruház vezetőjeként elég jó rálátásom van a mezőgazdaság és élelmiszereink vegyszerterheltségére, de ez még engem is meglepett.

Tavaly maradt valamennyi fejes káposztánk a Biogazdaságban és kitaláltam, hogy készítünk savanyú káposztát. Ez nem egy bonyolult feladat, mert ha jó minőségű, vegyszermentes alapanyagból dolgozunk, akkor csak só kell hozzá, a munkát pedig elvégzik a tejsav baktériumok. A bio minősítés megszerzéséhez azonban minden terméket engedélyeztetni és ellenőriztetni kell valamelyik minősítő szervezettel. Én jó biogazda módjára felkerestem a saját ellenőreinket és megkérdeztem mi szükséges ahhoz, hogy a savanyú káposzta bio legyen. Ők azt válaszolták, hogy igazolás a só összetételéről... hmmm?!

Nem is értettem a kérdést. Hiszen a konyhasó az NaCl, vagy nem...?

Megkerestem a forgalmazót, aki közölte, hogy nem tud ilyen dokumentációt produkálni, forduljak a gyártóhoz. A gyártótól megkaptam a papírt, amin nem kis mennyiségű kálium-cianát szerepelt, mint adalékanyag. Akkor elkezdtem nyomozni, hogy hol találok olyan sót, amit használhatok bio-élelmiszer előállításban. Kiderült, hogy nagyságrendileg három lehetőségem van. Az első kétféle nagyon drága külföldi Himalája só, a második a vegyileg előállított gyógyszertári NaCl, vagy egy szürkés román kősó. Mivel utóbbi fele annyiba került, mint a többi, ezért ezt választottam, de nem volt könnyű beszerezni. Végül elkészült és el is fogyott a finom savanyú káposzta, én pedig megnyitottam saját Bio-áruházamat. 
Indulás után egy hónappal teljesen véletlenül „beestek” hozzám a parajdi bányászok azzal, hogy nem forgalmaznám-e a natúr parajdi bányasót?! 
Megkérdeztem, hogy véletlenül nem ez az a román kősó, amit a káposztámhoz használtam? Kiderült, hogy bizony arról van szó. 

Nagyon megörültem és azóta árusítjuk is a natúr termékeiket. 

Hosszasan beszélgettünk a só előállításáról. Elmesélték, hogy uniós előírás a gyártók számára, hogy az étkezési sót megadott mennyiségű tapadásgátló anyaggal kell kezelniük. Ezek azok a mérgek, amelyekről lassan tudomást szerez a közvélemény. A helyzetet tovább rontja, hogy a gyártók többsége rá sem írja, hogy beleteszi a sóba (főként, hogy mennyit), mert ez előírás, tehát mindenkire vonatkozik...
Tovább feszegettem, a kérdés, hogy ez esetben hogyan oldható meg, hogy egy nálunk forgalomban lévő sóban még sincs adalék?

Hát nem csalódtam a székely leleményességben:
Nem étkezési sóként hozzák ki a bányából. Magyarországon aztán bevizsgáltatják és engedélyeztetik. Megkaptam a laboreredményt és az engedélyeket. Az Unió így is megakadályozza, hogy ez a kiváló minőségű só -amelyet évszázadokig fogyasztott minden ősünk- szabadon forgalomba kerüljön, azt azonban nem sikerül elérnie, hogy ne jussanak hozzá az emberek, mert saját forgalmazási láncon keresztül megoldjuk a terjesztést.
 
**************
Fiziológiás sóoldat
**************
Nagyon hatásosan tisztítja a légutakat (mint orrspray/orrcsepp vagy inhalálva), és a bőr pórusait mint arcszauna. Nincsenek ellenjavallatok, kisbabák esetében is nyugodtan használható, hiszen nem tartalmaz semmilyen adalékanyagot amit a patikai vagy drogériai orrspray-k tartalmazhatnak.

Hozzávalók:

1 csapott evőkanál tengeri só (étkezési-nem jódozott)
1 liter desztillált víz

Elkészítés:

Forraljuk a vizet a sóval 10 percen keresztül. Használhatjuk melegen inhalálásra vagy arctisztításra (esetleg 1 csepp illóolajat csepegtetve bele), illetve a lehűtött vízzel feltölthetjük a kiürült orrspray-s flakonunkat, vagy használhatjuk cseppentővel mint az orrcseppet.
Forrás: http://lukreciakencei.hu/
Fénykép: **************
Fiziológiás sóoldat
**************
Nagyon hatásosan tisztítja a légutakat (mint orrspray/orrcsepp vagy inhalálva), és a bőr pórusait mint arcszauna. Nincsenek ellenjavallatok, kisbabák esetében is nyugodtan használható, hiszen nem tartalmaz semmilyen adalékanyagot amit a patikai vagy drogériai orrspray-k tartalmazhatnak.

Hozzávalók:

1 csapott evőkanál tengeri só (étkezési-nem jódozott)
1 liter desztillált víz

Elkészítés:

Forraljuk a vizet a sóval 10 percen keresztül. Használhatjuk melegen inhalálásra vagy arctisztításra (esetleg 1 csepp illóolajat csepegtetve bele), illetve a lehűtött vízzel feltölthetjük a kiürült orrspray-s flakonunkat, vagy használhatjuk cseppentővel mint az orrcseppet.
Forrás: http://lukreciakencei.hu
 
Weblap látogatottság számláló:

Mai: 63
Tegnapi: 101
Heti: 164
Havi: 1 437
Össz.: 256 036

Látogatottság növelés
  |     |     |  
Oldal: A tengeri só és a bőrünk
Who breaks a butterfly upon a wheel?... - © 2008 - 2019 - monia.hupont.hu

Ingyen weblap készítés, korlátlan tárhely és képfeltöltés, saját honlap, ingyen weblap.

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: u vitamin mire j? - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »