Who breaks a butterfly upon a wheel?...

I think that I am happy. I am not saying that all the time but for some reason every day!

 

 

 

Photo: Az agy táplálékaként is emlegetett B-vitaminok elengedhetetlenek idegrendszerünk megfelelő működéséhez. A B1-vitamin felelős a koncentráció és az emlékezet karbantartásáért, a normális szellemi funkciók megőrzését a B6 segíti elő, míg a B12 hiánya akár idegrendszeri panaszokkal is járhat. A B-vitaminok csoportjába tartozó létfontosságú folsav nélkülözhetetlen a magzat fejlődése során az idegrendszer kialakulásához, később pedig segít megvédeni agyunkat a különféle idegrendszeri problémáktól, például az Alzheimer-kórtól.  Fogyasszunk minél több B-vitaminban gazdag ételt, hiányállapot vagy nagyobb szellemi megterhelés esetén pedig válasszunk megfelelő táplálék-kiegészítőt is!  A B-vitaminok és a folsav rendszeres bevitelével javulnak szellemi funkcióink, viszont ezeknek akár csak mérsékelt hiánya is mentális képességeink jelentős csökkenésével jár.  Miből állítsuk össze a B-vitaminban gazdag agyserkentő menüt? A teljes kiőrlésű lisztből készült gazdag rosttartalmú pékáruk sokkal egészségesebbek, tápanyagdúsabbak fehér társaiknál: bővelkednek ásványi anyagokban (magnézium, foszfor, szelén, vas, cink), emellett kitűnő B-vitamin források. Remek reggeli agyturbó egy tál teljes kiőrlésű gabonapehely kefírrel, vagy teljes kiőrlésű kenyér sovány sajttal és zöldségekkel.  Együnk zöldet! A sötétzöld színű leveles zöldségek – pl. spenót, saláta, káposzta – nagy mennyiségben tartalmaznak folsavat, de kitűnő forrás még a hüvelyesek termése (bab, lencse, borsó) is.
Vitaminok, melyek megóvnak a betegségektől

Télen kiváltképp fontos, hogy védd magad a betegségektől, hiszen ilyenkor különösen fogékonyak vagyunk rájuk. Ha eddig nem tetted volna meg, még mindig nem késő felkészíteni szervezetedet a hideg időszakra. Ebben segítenek a vitaminok.

A C-vitamin
A legfontosabb vitamin télen, erősíti az immunrendszert és jelentősen növeli a szervezet ellenálló képességét. Legnagyobb mennyiségben a citrusfélék, a zöldpaprika, a csipkebogyó, a paradicsom és a káposzta tartalmazza. Télen érdemes étrend-kiegészítőként is szedni.

A B6-vitamin
8-féle B-vitamin módosulat létezik, ezek közül számunkra legfontosabb a B6 vitamin, amely szintén a védekezőrendszer hajtóanyaga, segít a betegségek leküzdésében. Májjal, hússal, hallal, hüvelyesekkel, banánnal vihetünk be belőle legtöbbet a szervezetünkbe, de léteznek komplex B-vitamin készítmények is, melyek az összes lényeges B-vitamint tartalmazzák.

Az A-vitamin
Leginkább a látást, csontfejlődést segítő hatásáról ismert, de hiánya többek között megkönnyíti a nyálkahártyán át terjedő fertőzések bejutását a szervezetbe. Éppen ezért fogyasszunk sok sárga gyümölcsöt és zöldséget, mint például a sárgarépa, barack, sütőtök, citrusfélék.

Az E-vitamin
Szintén az a vitamin, melynek fogyasztásával növelhetjük immunrendszerünk ellenálló képességét. Érdemes növényi olajokkal, gabonafélékkel bővíteni étrendünket, ha szeretnénk az E-vitamin jótékony hatását hasznosítani.

forrás: femcafe.hu
Fénykép: Vitaminok, melyek megóvnak a betegségektől

Télen kiváltképp fontos, hogy védd magad a betegségektől, hiszen ilyenkor különösen fogékonyak vagyunk rájuk. Ha eddig nem tetted volna meg, még mindig nem késő felkészíteni szervezetedet a hideg időszakra. Ebben segítenek a vitaminok.

A C-vitamin
A legfontosabb vitamin télen, erősíti az immunrendszert és jelentősen növeli a szervezet ellenálló képességét. Legnagyobb mennyiségben a citrusfélék, a zöldpaprika, a csipkebogyó, a paradicsom és a káposzta tartalmazza. Télen érdemes étrend-kiegészítőként is szedni.

A B6-vitamin
8-féle B-vitamin módosulat létezik, ezek közül számunkra legfontosabb a B6 vitamin, amely szintén a védekezőrendszer hajtóanyaga, segít a betegségek leküzdésében. Májjal, hússal, hallal, hüvelyesekkel, banánnal vihetünk be belőle legtöbbet a szervezetünkbe, de léteznek komplex B-vitamin készítmények is, melyek az összes lényeges B-vitamint tartalmazzák.

Az A-vitamin
Leginkább a látást, csontfejlődést segítő hatásáról ismert, de hiánya többek között megkönnyíti a nyálkahártyán át terjedő fertőzések bejutását a szervezetbe. Éppen ezért fogyasszunk sok sárga gyümölcsöt és zöldséget, mint például a sárgarépa, barack, sütőtök, citrusfélék.

Az E-vitamin
Szintén az a vitamin, melynek fogyasztásával növelhetjük immunrendszerünk ellenálló képességét. Érdemes növényi olajokkal, gabonafélékkel bővíteni étrendünket, ha szeretnénk az E-vitamin jótékony hatását hasznosítani.

forrás: femcafe.hu
Milyen veszélyei vannak a téli vitaminhiánynak?

A téli hónapokban a szervezetünkre jobban kell figyelni: nem csak azért, mert ez az időszak az influenza melegágya, hanem azért is, mert ilyenkor rövidebbek a nappalok, kevesebb a fény, ezek pedig befolyásolják a közérzetünket. Az őszi, téli időszakban kimerül a szervezetünk, fáradékonyabbak vagyunk. Ilyenkor szervezetünk fogékonyabb a fertőzésekre, betegségekre is. Tudatos táplálkozással sokat tehetünk ez ellen!

A szervezet a vírusok, baktériumok ellen többek között a szabadgyökök képzésével védekezik. Gondot jelent azonban, ha a zsíros táplálkozás vagy a stresszes életmód miatt ezek mennyisége túlzott mértékben megnő. Télen kevésbé kívánjuk a friss gyümölcsöt, zöldséget, sokkal inkább vágyunk egy jó pörköltre nokedlivel. Ezek a téli ételek pedig sajnos zsírokat tartalmaznak! Ilyenkor hasznosak a táplálékkal elfogyasztott olyan anyagok, melyek antioxidánsként vagy gyökfogóként viselkednek, például a cink (marhahúsban, hüvelyesekben) vagy a szelén (talajból jut növényekbe, állatokba).

Az immunrendszer működéséhez hasznosak az Omega zsírsavak is, melyek többek között gyulladás csökkentő hatásúak. Ezek leginkább a mélytengeri halakban (lazac, makréla, hering, szardínia) és például a lenmagban találhatók.

A vitaminok jelentőségéről többet-kevesebbet már mindenki hallott. A vitaminok olyan vegyületek, amelyeket a szervezetünk nem tud előállítani, de fontosak és nélkülözhetetlenek a szervezet működéséhez. Ezekhez a vegyületekhez a táplálékkal együtt jutunk hozzá. A magyar felnőtt lakosság 70 százalékban D-vitamin hiányos, elsősorban az éghajlati adottságoknak (napsütéses órák alacsony száma) köszönhetően. A D- vitaminról újabban kiderült, hogy a csontképzésen túl más szerepe is van, például hiánya összefüggésbe hozható az influenza, és más légúti fertőzések kialakulásával. D-vitaminhoz tejtermékekből, olajos halakból, margarinból és tojásból juthatunk hozzá. Fontos továbbá gondot fordítani a megfelelő B12 vitamin (minden állati eredetű ételben megtalálható) ellátottságra is. Ez a normál vérképzéshez fontos anyag, mely biztosítja, hogy sejtjeinkhez a tápanyagok eljussanak, ezzel is védekezve a téli hideg ellen.

Általánosságban elmondható, hogy a vitaminbevitel szempontjából a leghelyesebb a friss, teljes értékű ételek fogyasztása. A gyorséttermek kínálatát, a tartósított élelmiszereket éppen ezért ajánlatos elkerülni. Olyan ételeket válasszunk, amelyeknek magas az antioxidáns tartalma, mint például narancsot, kivit, brokkolit, sárgarépát és káposztát!

Az immunerősítő étrend fontos részét képezi, hogy figyelmet fordítunk a szervezet folyadékellátására is. A téli időszakban a szokásos napi felnőtt adag 2-2 és fél liter folyadék a fűtés, vagy a kinti hideg levegő erős szárító hatása miatt. Fogyasszunk minél több vizet, ásványvizet, teát vagy frissen facsart gyümölcslevet!
Fénykép: Milyen veszélyei vannak a téli vitaminhiánynak?

A téli hónapokban a szervezetünkre jobban kell figyelni: nem csak azért, mert ez az időszak az influenza melegágya, hanem azért is, mert ilyenkor rövidebbek a nappalok, kevesebb a fény, ezek pedig befolyásolják a közérzetünket. Az őszi, téli időszakban kimerül a szervezetünk, fáradékonyabbak vagyunk. Ilyenkor szervezetünk fogékonyabb a fertőzésekre, betegségekre is. Tudatos táplálkozással sokat tehetünk ez ellen!
 
A szervezet a vírusok, baktériumok ellen többek között a szabadgyökök képzésével védekezik. Gondot jelent azonban, ha a zsíros táplálkozás vagy a stresszes életmód miatt ezek mennyisége túlzott mértékben megnő. Télen kevésbé kívánjuk a friss gyümölcsöt, zöldséget, sokkal inkább vágyunk egy jó pörköltre nokedlivel. Ezek a téli ételek pedig sajnos zsírokat tartalmaznak! Ilyenkor hasznosak a táplálékkal elfogyasztott olyan anyagok, melyek antioxidánsként vagy gyökfogóként viselkednek, például a cink (marhahúsban, hüvelyesekben) vagy a szelén (talajból jut növényekbe, állatokba).

Az immunrendszer működéséhez hasznosak az Omega zsírsavak is, melyek többek között gyulladás csökkentő hatásúak. Ezek leginkább a mélytengeri halakban (lazac, makréla, hering, szardínia) és például a lenmagban találhatók.

A vitaminok jelentőségéről többet-kevesebbet már mindenki hallott. A vitaminok olyan vegyületek, amelyeket a szervezetünk nem tud előállítani, de fontosak és nélkülözhetetlenek a szervezet működéséhez. Ezekhez a vegyületekhez a táplálékkal együtt jutunk hozzá. A magyar felnőtt lakosság 70 százalékban D-vitamin hiányos, elsősorban az éghajlati adottságoknak (napsütéses órák alacsony száma) köszönhetően. A D- vitaminról  újabban kiderült, hogy a csontképzésen túl más szerepe is van, például hiánya összefüggésbe hozható az influenza, és más légúti fertőzések kialakulásával. D-vitaminhoz tejtermékekből, olajos halakból, margarinból és tojásból juthatunk hozzá. Fontos továbbá gondot fordítani a megfelelő B12 vitamin (minden állati eredetű ételben megtalálható) ellátottságra is. Ez a normál vérképzéshez fontos anyag, mely biztosítja, hogy sejtjeinkhez a tápanyagok eljussanak, ezzel is védekezve a téli hideg ellen.

Általánosságban elmondható, hogy a vitaminbevitel szempontjából a leghelyesebb a friss, teljes értékű ételek fogyasztása. A gyorséttermek kínálatát, a tartósított élelmiszereket éppen ezért ajánlatos elkerülni. Olyan ételeket válasszunk, amelyeknek magas az antioxidáns tartalma, mint például narancsot, kivit, brokkolit, sárgarépát és káposztát!

Az immunerősítő étrend fontos részét képezi, hogy figyelmet fordítunk a szervezet folyadékellátására is. A téli időszakban a szokásos napi felnőtt adag 2-2 és fél liter folyadék a fűtés, vagy a kinti hideg levegő erős szárító hatása miatt. Fogyasszunk minél több vizet, ásványvizet, teát vagy frissen facsart gyümölcslevet!

 

 

 

 

 

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 63
Tegnapi: 1
Heti: 234
Havi: 672
Össz.: 330 909

Látogatottság növelés
Oldal: Vitaminok
Who breaks a butterfly upon a wheel?... - © 2008 - 2024 - monia.hupont.hu

Ingyen weblap készítés, korlátlan tárhely és képfeltöltés, saját honlap, ingyen weblap.

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »