SZÍVMENTŐ ÉTELEK
1. Friss gyógynövények
A friss gyógynövények kifejezetten szívbarátok. Ezek a hihetetlenül jó ízű növények, megspékelve egy kis dióval, bogyós termésekkel - sőt még a kávé is ide tartozik - egy globálisan bölcs szív- egészségmegörző étkezési program részei lehetnek.
Tény: A rozmaring, zsálya, oregano, kakukkfű mind antioxidánsokat tartalmaz.
2. Fekete bab
A fekete bab tele van szíverősítő tápanyagokkal, beleértve a folsavat, antioxidánsokat, magnéziumot-és rostanyagokat -, amelyek segítenek a koleszterinszint és a vércukorszint normalizálásában.
Tipp: A fekete bab levesek és saláták fantasztikus kiegészítője lehet. Áztasd vízben egy éjszakán át, majd addig főzd, amíg meg nem puhul.
3. Vörösbor és rezveratrol
Egy kis vörösbor szívbarát választás lehet. A rezveratrol és a katekinek érfal védő antioxidánsok a vörösborban. Az alkohol növeli a HDL, a "jó koleszterin" szintjét.
Tipp: Nőknek napi 2 dl javasolt. A férfiak fogyaszthatnak többet is, de ne lépjék túl a napi 2 pohárnyi mennyiséget. Az alkohol aszpirint és más gyógyszereket fogyasztók esetén problémát jelenthet. Túl sok alkohol pont az ellenkező hatást éri el.
4. Kendermagolaj
Az olaj magas tápértékű, 3:1 arányban omega-6 és omega-3 esszenciális zsírsavakat tartalmaz. Ez az arány megfelel az emberi szervezet igényeinek. A kendermag tömegének körülbelül 30-35%-át egy olyan ehető olaj tölti ki, amelynek körülbelül 80%-át esszenciális zsírsavak alkotják, azaz: linolsav, omega-6 (LA, 55%), az alfa-linolénsav, omega-3 (ALA, 22%), továbbá gamma-linolénsav, omega-6 (GLA, 1-4%), sztearidonsav, és omega-3 (SDA, 0-2%).
5. Extra szűz olívaolaj
Ez az olaj, az olívabogyó elsődleges kisajtolásából, különösen gazdag a szívbarát antioxidánsok körébe tartozó polifenolokban, valamint az egészséges egyszeresen telítetlen zsírokban. Az olívaolaj telítetlen zsír révén csökkenti a koleszterinszintet. A polifenolok érvédők.
Tipp: Használd salátákra, főtt zöldségekre, kenyérrel tunkolva. Hidegen sajtoltat ajánlunk, és hevíteni nem javasolt!
/naturahirek.hu/
6. Dió
Egy kis marék dió (1,5 uncia) naponta fogyasztva csökkentheti a koleszterinszintet, az artériák és a szív gyulladását. A dió tele van omega-3 egyszeresen telítetlen zsírokkal és rostokkal. Előnyei főleg akkor érezhetőek, amikor a dióval a rossz zsírokat, a chipseket és a sütiket helyettesítjük - és nem növeljük a bevitt kalóriák számát.
Tipp: Egy maroknyi 300 kalória körül tartalmaz. A dió omega-3 zsírsavakban is gazdag. Kiváló saláták adalékaként is.
7. Mandula
A vékonyra szeletelt mandula zöldségekkel, hallal, csirkével, sőt desszertekre szórva is nagyon finom. Csak egy maroknyi kell belőle naponta. Nagyon jót tesz a szív egészségének. Növényi szterinekkel, rostokkal és szív-barát zsírokkal van tele. A mandula csökkenti az LDL koleszterinszintet és a cukorbetegség kockázatát.
Tipp: Megpirítva jobban élvezhető a mandula "krémes" íze.
8. Édesburgonya
Az édesburgonya egy kiadós, egészséges étel azok számára, akik cukorbetegségre hajlamosak. Alacsony glikémiás indexével, az édesburonya nem okoz gyors vércukorszint emelkedést. A sok rostanyag, vitamin és likopin segít a szivet jó egészségben tartani.
Tipp: Édes ízét cukros öntetek helyett fahéjjal és lime-al növelhetjük.
9. Narancs
Ez az édes, lédús gyümölcs tartalmazza a koleszterin-elleni harcban vezető pektint. A kálium pedig segít a vérnyomás szabályozásában. Egy kis tanulmány azt mutatja, hogy a narancs javíthatja a vérerek működését. A heszperidin nevű antioxidáns pedig csökkenti a vérnyomást.
10. Mángold
A sötétzöld leveles zöldség káliumban és magnéziumban gazdag, olyan ásványi anyagokban, amelyek segítenek szabályozni a vérnyomást. Rosttartalma, az A-vitamin és az antioxidánsok, a lutein és a zeaxantin hozzájárulnak a szív kiváló egészségéhez.
Tipp: Tálaljuk grillezett húsok mellé, vagy sült halhoz.Olívaolajon, fokhagymával megfonnyasztva, borssal megszórva tálaljuk.
11. Sárgarépa
A legújabb kutatások szerint ez az édes, ropogós zöldség segíthet a vércukorszint szabályzásában és csökkenti a diabétesz kialakulásának kockázatát. A sárgarépa is koleszterin-harcos, köszönhetően bőséges mennyiségű oldható rosttartalmának.
Tipp: Csempéssz reszelt sárgarépát spagetti szószba és muffin tésztába.
12. Árpa
Próbáld ki fehér rizs helyett vagy főzd bele levesekbe és pörköltekbe. Az árpa rosttartalma csökkenti a koleszterinszintet és a vér glükóz-szintjét is.
A teljes kiörlésű, hántolatlan árpa a legtáplálóbb.
13. Lenmag
Ebben a fényes kis magban három olyan összetevő van, ami jó a szívnek: rost, lignánoknak nevezett fitokemikáliák, ALA, és omega-3 zsírsavak. A test az ALA-t erősebb omega-3 zsírsavakká, EPA és DHA vegyületekké alakítja.
Tipp: Őrölt formában nagyon jól felszivódik.Gabonapelyhekhez, pogácsák tetejére, joghurtba, mustárba keverve juttathatjuk be könnyedén szervezetünkbe.
14. Kávé
Kávé és tea védenek a 2. típusú cukorbetegség ellen. Tanulmányok azt mutatják, hogy azoknál az embereknél, akik 3-4 csészével isznak naponta, a cukorbetegség kialakulásának kockázata 25%-kal kevesebb -, sőt a koffeinmentes kávé is jó erre. Cukorbetegeknek vagy magas vérnyomásban szenvedőknek viszont nem ajánlott ennyi koffein fogyasztása.
15. Chili Paprika
Az élelmiszer erős chili porral való meghintése segíthet megelőzni a gyors inzulinszint emelkedést étkezés után. Egy kis ausztrál tanulmány azt mutatja, hogy csupán egy kevés chili porral meghintett hamburger fogyasztása csökkent inzulinszintet produkált túlsúlyos önkéntesek esetében.
Tipp: A chili por öt fűszer keveréke, míg a szárított chili paprika csak egyetlen csípős paprikából áll.
16. Meggy és cseresznye
A cseresznye tele van antocianinokkal, érvédő antioxidánsokkal. Az édes cseresznye, és a savanyú meggy is ugyanúgy szolgáltatja ezeket a szívbarát antioxidánsokat.
Tipp: Gabonapelyhekhez lehet adni szárított cseresznyét, beleszórható piskótába, muffintésztába, lehet zöld saláták adaléka is.
17. Áfonya
Az áfonya kék színét az antocianinok adják. Ezek az antioxidánsok nagyon jók a szívnek. Az áfonya ellagsavat, béta-karotint, luteint, C-vitamint, folsavat, magnéziumot, káliumot, és rostot is tartalmaz.
Tipp: Adjunk friss vagy szárított áfonyát gabonapelyhekhez, palacsintához, vagy joghurthoz. Pürésítve desszert öntet is lehet.