******************
Miért együnk hagymát?
******************
Paracelsus azt mondta róla:
" A hagyma olyan értékes, mint egy egész patika! "
Az "Allium", közismertebb nevén HAGYMA közel 5000 éves múlttal rendelkezik. Minte.gy 1250 fajtája ismert, melyek közül a legkedveltebb a póré-, vörös-, lila-, és a metélőhagyma.
Megszámlálhatatlan gyógyhatással rendelkezik:
Megszünteti az orrdugulást, nátha, köhögés és megfázásos betegségek esetén nélkülözhetetlen, gyomorerősítő, bélféregűző, étvágygerjesztő, vércukorszint csökkentő, vizelethajtó hatású. Frissen vagy illóolajos változatban használhatjuk még szemölcsre, reumára és migrénre is.
Vitaminok tárháza:
A hagyma egymásra boruló rétegei rengeteg értékes vitamint és ásványi anyagot rejtenek: sok B1, B2, B6, és C vitamint, folsavat, biotint tartalmaz, ásványi anyagok közül nagy mennyiségben található benne kalcium, foszfor, kálium, nátrum, magnézium vas, réz, cink. A legerősebb antioxidáns vegyületként számon tartott kvercetint is nagy mennyiségben tartalmazza.
Főbb gyógyászati javallatai:
* Érelmeszesedés megelőzése
* Koleszterinszint egészséges szinten tartása - nem véletlenül ették nagyanyáink hagymával a zsíros kenyeret! :-)
* Magas vérnyomás kezelése
* Légúti hurutos megbetegedések
* Emésztőrendszeri bántalmak
* Vérrögképződés kialakulásának megelőzése
* Fokozza az emésztőnedvek termelődését
* Rovarcsípés okozta gyulladás esetén (iilóolaját)
* Tyúkszem esetén (illóolaját)
* Asztma esetén
Figyelem!
Fogyasztásával az epe- és májbántalmakkal küszködőknek jobb óvatosan bánni, mivel esetükben emésztési rendellenességet vagy gyomorfájást okozhat!
Nagyobb mennyiségű vöröshagyma fogyasztás esetén a belekben fokozódhat a gáztermelés.
Szoptatós nők kerüljék a fogyasztását, mivel az erős illóolaj aroma belejut az anyatejbe is!