Who breaks a butterfly upon a wheel?...

I think that I am happy. I am not saying that all the time but for some reason every day!

Ehető virágok élnek a kertünkben

Az árvácska, orgona, rózsa és még sok kerti virág nemcsak a kert illatos díszítője, hanem a konyha rafinált főzési alapanyaga is lehet. Megmutatjuk, melyeket lehet és érdemes kipróbálni.

Egyes virágok ehetőek, sőt népszerű köretté váltak. Mégsem árt tudni, mi is az, amit megeszünk. Ugyani nem minden virág ehető és sajnos nem minden vendéglátós van tisztában egyes növények mérgező voltával. A legismertebb virágcsemegék a sarkantyúvirág, az árvácska, az ibolya, a szarvacskás árvácska, a körömvirág, a snidling és a zsálya. Ezek a virágok ráadásul mindenféle kemikália nélkül termeszthetők.

Levendulás fűszersó
Levendulás fűszersó Kaldeneker György konyhájából. A recept megtalálható itt.

A legtöbb rózsának állítólag mesés az íze, de mindegyik említett virág alkalmas ételdísznek. Ha biztosra akarunk menni, akkor csak olyan virágokat használjunk fel, amelyeknek ismerjük az eredetét!

ÁRVÁCSKA

A szivárvány minden színében pompáznak, így nagyon mutatósak a tányéron. Ha már tudjuk, mikor lesz a buli, időben elültethetjük a színben hozzá illő árvácskákat is. Enyhén mentás ízűek.

SARKANYTYÚVIRÁG

Lehet élettel teli sárga, narancs és vörös színű, épp úgy, mint halványabb tónusú vagy akár kétszínű is. A levelek és a virágok is borsos ízűek. A legjobb nyersen fogyasztani. Díszítsük salátánkat szirmaival.

RÓZSA

Lehet semleges ízű, édes, parfümös és enyhén fűszeres ízű.A felaprított szirmokat szórjuk meg cukorral, majd áztassuk vízben egy hétig. Használjuk főzéshez vagy desszertként.

BORÁGÓ

Csillag alakú virágait akkor hullajtja el, mikorra ehetővé válik.Kellemes, enyhén sárgadinnyére emlékeztető illata jól passzol limonádékhoz.

TULIPÁN

Csipsznek kiváló, különösen a szirmok töve jó ropogós. Illata a borsóra és a babra emlékeztet. A tulipánszirmokat nyugodtan ropogtathatjuk, nem kell tartanunk a ránk rakodó felesleges zsírpárnáktól.

SZEGFŰ

Édes, fahéjra emlékeztető íze van. Ha bármilyen növényvédő szerrel kezelve volt a virág, ne együnk belőle! Főzhetünk belőle teát vagy készíthetünk keksz-sajt-szegfűszirom hamburgert.

ORGONA

Hasonlóan sok más virághoz az íze mint a fűé, viszont magával ragadóan kellemes illattal rendelkezik.Használjuk csirkés ételekhez vagy gyümölcssalátákhoz.

Asztmában, szénanáthában vagy allergiában szenvedőknek nem ajánlott virágokat fogyasztani! Ne falatozzunk továbbá a forgalmas utak mentén termett vagy a virágárusnál kapható növényekből! Azonkívül, hogy szennyezettek lehetnek, általában permetszerekkel is kezelték őket, melyek a virágban felhalmozódhatnak.

TOVÁBBI EHETŐ VIRÁGOK

Pitypang
Ibolya
Levendula
Lonc
Mályvarózsa
Kamilla
Zsálya
Yukka
Bodza
Akác

Levendulás körtedzsem
Levendulás körtedzsem Kaldeneker György konyhájából. A recept megtalálható itt.

TOVÁBBI RECEPTEK VIRÁGOKKAL

KÉSZÍTSETEK KUKUCSKA SZÖRPÖT AKÁCVIRÁGBÓL! 

Szülőfalum májusban illatozik az virágzó akácfától. A falut körülöleli a sok akácfa, esténként még a gyerekszobámban is érezni lehetett édeskés illatát.

 Készítsetek kukucska szörpöt!

Gyerekként kukucskának neveztük, mert ha a virágát megnyomtuk, kikukucskált belőle a porzója. A zsenge virágokat csak úgy letépve a fáról megettük, érezni lehetett a közepében megbúvó cseppnyi mézet, ezzel csalogatták a méheket a virágokhoz. Ebből készül a legértékesebb mézünk, az akácméz.
Szörpnek is kiváló természetes alapanyag, jó sokat gyűjtsetek be, lehetőleg vidéken, ahol kisebb az autóforgalom. Egy napi áztatás után meg is kóstolhatjátok.

Anyukám sűrű palacsintatésztát kavart, majd belemártotta a füzérben lógó virágokat. Forró olajban pillanatok alatt kisütötte. Emlékszem, én szórtam meg mindig porcukorral. Jaj de finom is volt...

Nektek is érdemes ezt a finomságot kipróbálni, míg az akác virága zsenge, hasonlóan készítettek bodzából is.

Készítsetek kukucska szörpöt!

KUKUCSKA SZÖRP

Hozzávalók:

  • 30-45 ág akácvirág füzér
  • 3 db citrom
  • 3 kg kristálycukor
  • 30 szem citrompótló

Tegyük az akácvirágokat egy nagy fazékba, és öntsünk rá annyi vizet, hogy bőségesen ellepje. A virágokat nem szükséges megmosni, mert akkor sok íz anyagot veszítünk el vele. Adjuk hozzá a vékony karikákra felszeletelt citromot, keverjük jól össze, majd fedjük be egy fedővel. Hagyjuk a konyhában, vagy tegyük az éléskamrába és áztassuk legalább egy napon keresztül.

Másnap sűrűszövésű gézanyagon szűrjük át, majd a virágos levet öntsük egy nagy fazékba. Adjuk hozzá a cukrot, citrompótlót, majd forraljuk fel. Még forrón töltsük üvegekbe, jól zárjuk le, majd tegyük szárazdunsztba. Másnap már betehetjük az éléskamránkba. Jéghideg vízzel, egy-egy levél friss mentával hígítva fogyasszuk.

Készíthetjük akácmézzel is, cukor helyett körülbelül 3 kilónyi mézet használjunk az elkészítéséhez.

Készítsetek kukucska szörpöt!

RÁNTOTT AKÁCVIRÁG

Hozzávalók:

  • 16 akácvirág füzér
  • porcukor
  • olaj a kisütéséhez

Tésztához:

  • 350 gr liszt
  • 4 db tojás
  • 1 evőkanál porcukor
  • 5 dl tej
  • 1 csipetnyi só

Egy keverőtálba üssük bele az egész tojásokat, adjuk hozzá a tejet, sót és a porcukrot. Habverővel állandó kevergetés mellett fokozatosan adagoljuk hozzá a szitált lisztet. Ügyeljünk ne legyen csomós, a palacsinta tésztától sűrűbb tésztát készítsünk.

Forrósítsunk fel egy nagy serpenyőben annyi olajat, mintha rántott húst készítenénk. Mártsuk a tésztába a virányfüzért száránál fogva, majd tegyük a forró olajba. Addig süssük, míg aranysárgára nem pirul. Szedjük ki konyhai kéztörlőre, várjuk meg míg a felesleges olajat felszívja.

Tegyünk pár darabot a megsütött akácvirágból nagy tányérokra, tetejét szórjuk meg porcukorral, majd mellé tálaljuk pár szem epret.

 

LEVENDULATORTA: ILLATOS VIRÁGBÓL MESÉS SÜTEMÉNY 

Lepd meg vendégeidet friss levendulavirággal készült krémes tortával. Finom és emlékezetes sütemény. 


Hozzávalók: 5 db tojás, ¾ pohár cukor, ¾ pohár extra szűz olívaolaj, 1 citrom reszelt héja, 3 evőkanál citromlé, 1 pohár liszt, csipetnyi só (1 pohár űrmértéke 250 ml)

Levendulakrémhez: fél pohár cukor, 3 evőkanál liszt, csipetnyi só, 1 teáskanál reszelt citromhéj, 1 db citrom leve, 2 db narancs leve, 1 db tojás sárgája, 1 evőkanál vaj, 3 dl tejszín, 3 evőkanál méz, 5-6 ág levendulavirág

Levendulatorta

A tésztához üssük a tojások sárgáját egy keverőtálba, öntsünk hozzá fél pohárnyi cukrot, majd elektromos habverővel keverjük addig, míg könnyű és habos nem lesz. Tegyük hozzá a citrom lereszelt héját, pár ág levendulavirágot, a citromlevet, az olívaolajat és keverjük hozzá a lisztet is.

Egy másik keverőtálba öntsük a tojások fehérjét, tegyük hozzá a csipetnyi sót, majd kezdjük el felverni kemény habbá. Ha már a fehérje habosodik, kis sugárban öntsük hozzá a maradék negyed pohárnyi cukrot, majd verjük addig, míg kemény hab nem lesz belőle.

Óvatosan, több adagban dolgozzuk a tojássárgás masszához, majd öntsük egy közepes méretű kerek vajjal kikent és liszttel meghintett tortaformába.

Tegyük forró sütőbe, és 150 fokon süssük 40-45 percen keresztül.

A töltelékhez keverjük össze egy kis lábasban a cukrot, lisztet, sót, a citrom és narancs levét. Állandóan kevergetve forraljuk fel, majd ha besűrűsödött vegyük le a tűzről. Még melegen keverjük hozzá a tojás sárgáját, a citromhéjat és a vajat.

Egy másik kis lábasba öntsük a tejszínt, kanalazzuk hozzá a mézet, és a letépkedett levendulavirágot, majd kis lángon párszor megkevergetve főzzük öt percig.

A levendulás öntetet kis sugárban, állandóan kevergetve dolgozzuk a citromos krémhez, majd tegyük a hűtőszekrénybe, hogy kissé besűrűsödjön.

Vágjuk kétfelé a tortát, majd kenjük meg a levendulás krémmel, tegyük rá a tetejét, és azt is kenjük meg. Szórjunk rá levendulavirágokat, majd porcukorral hintsük meg.

Ha a krémünk túl folyósra sikerülne, akkor ne kenjük meg vele a tortát, inkább a cikkre felvágott tésztát csorgassuk meg a levendulás krémmel, majd szórjuk meg a lila virágokkal.

 

Kapcsolódó cikkek:
» Levendulás bárány-nyárs (Főételek)
» Lekváros Reggeli (Blog)
» Levendula, a molyfűszer (Életmód)
» Levendulaszirup (Befőzés)
» Levendulás málnasaláta réteskosárban (Desszertek)

ITT VANNAK A LEGJOBB BODZÁS RECEPTEK: BODZASZÖRP, PALACSINTA, BODZAFÁNKE-mail Nyomtatás

 
IWIW
Startlap
 
 

Itt az ideje kimenni a természetbe és begyűjteni egy-egy szatyornyi bodzavirág tányért. Finom szörpnek, rántva vagy akár bólénak is. Virágából készített teával pedig jót izzadhatunk. Friss receptek bodzából!


Emlékszem, nagyon régen, mikor a nagyszüleim tanyán laktak, az erdőszéle tele volt bodzabokorral.

 Készítsünk bodzaszörpöt!

Akkor még nem nagyon becsültem, mert az ágai elég büdösek voltak, mi pedig abból készítettünk íjnak való pálcát.

PALACSINTATÉSZTÁBA MÁRTOTT, MAJD ROPOGÓSRA KISÜTÖTT, PORCUKORRAL MEGSZÓRT BODZAVIRÁG

Anyukám tavasszal rántott ki a virágaiból, de mi akkor még nem készítetünk belőle szörpöt. Talán most amikor kezdjük újra felfedezni az természet kincseit, kerül előtérbe ez az olcsón beszerezhető finomság.

A szárított virágból készített tea izzasztó és vizelethajtó, enyhe nyugtató hatású. Illóolajat tartalmaz, ami a bodzaital kellemes aromáját is adja.

Készítsünk bodzaszörpöt! 

Keressünk olyan helyet, ahol nem sok autó közlekedik, mart a kipufogógáztól ártalmas anyagok rakódhatnak le a virágokra. Csak a teljesen kinyílt virágtányérokat szedjük le és figyeljünk, ne legyen tetves. A virágokat nem szükséges megmosni, de ha ragaszkodunk hozzá, folyóvíz alá tartva csapassuk le.

BODZAVIRÁG SZÖRP

Hozzávalók:

  • 30-45 ág bodzavirág tányér
  • 3 db citrom
  • 3 kg kristálycukor
  • 30 szem citrompótló

Tegyük a bodza virágokat egy nagy fazékba, és öntsünk rá annyi vizet, hogy bőségesen ellepje. A virágokat nem szükséges megmosni, mert akkor sok ízanyagot veszítünk el vele. Adjuk hozzá a vékony karikákra felszeletelt citromot, keverjük jól össze,majd fedjük be egy fedővel. Hagyjuk a konyhában, vagy tegyük az éléskamrába és áztassuk legalább egy napon keresztül.

Másnap sűrűszövésű géz anyagon szűrjük át, majd a bodzavirágos levet öntsük egy nagy fazékba. Adjuk hozzá a cukrot, citrompótlót, majd forraljuk fel. Még forrón töltsük üvegekbe, jól zárjuk le, majd tegyük szárazdunsztba. Másnap már betehetjük az éléskamránkba. Jéghideg vízzel, egy-egy levél friss mentával hígítva fogyasszuk.

Készíthetjük mézzel is, cukor helyett körülbelül 3 kilónyi mézet használjunk az elkészítéséhez. Használhatunk hozzá befőtt tartósítószert is.

Készítsünk bodzaszörpöt!

BODZASZÖRPÖS BÓLÉ GYEREKEKNEK IS!

Hozzávalók:

  • 3 dl bodzaszörp
  • 1 doboz eper
  • 2 db narancs
  • 2 db zöldalma
  • 1 db zöldcitrom
  • 2 ág friss menta
  • 1 doboz ananászkonzerv

Szedjük gerezdjeire a narancsot, majd szeleteljük fel kisebb darabokra, a zöldalmát is vágjuk cikkekre, nem kell meghámozni, magházát távolítsuk el és szeleteljük fel. Öntsük egy nagy bólés tálba, adjuk hozzá az ananászkonzervet a levével együtt, és a felszeletelt epret is. Karikázzuk bele a zöldcitromot a héjával együtt, öntsük rá a bodzaszörpöt, tépkedjük bele a menta levelét, majd tegyük a hűtőbe, és hagyjuk állni pár órán keresztül.

A vendégek érkezésekor öntsünk hozzá kétliternyi hideg ásványvizet, és üvegpoharakba tálalva szervírozzukElkészíthetjük alkoholos változatban, egy-egy deciliternyi triplisec-et és rumot locsoljunk a szörpbe áztatott gyümölcsökre, majd pezsgővel hígítsuk fel. A gyermekeknek ebből a változatból ne szervírozzunk!

Bodzaszörpös bólé gyerekeknek 

NYÁRI HŰSÍTŐ ITAL

Mentaággal, bodzaszörppel, citromfűvel és citromkarikákkal készülhet belőle nyári hűsítő ital is.

Készítsünk bodzaszörpöt! 

BODZÁS PALACSINTA

Hozzávalók:

  • bodzavirágok
  • porcukor 

A palacsintatésztához:

  • liszt, cukor
  • 1 tojás
  • 1 vaníliás cukor
  • kevés olaj
  • tej

Elkészítése:

A bodzavirágokat megmossuk, lecsepegtetjük. A többi hozzávalóból a szokásos módon palacsintatésztát készítünk. Egy serpenyőben olajat hevítünk, a bodzavirágokat egyenként belehelyezzük, és ráöntünk kb. 3 evőkanálnyi palacsintatésztát. Úgy is megpróbálhatjuk, hogy a virágot megmártjuk a tésztában. Ha átsült az egyik oldala, megfordítjuk. Miután mindkét oldala megsült, kivesszük, a felesleges olajat lecsepegtetjük, és porcukorral meghintve tálaljuk.

Bodzás palacsinta

BODZÁS EPERLEKVÁR

Hozzávalók:

  • 1,2 kg eper
  • 500 gr befőző-cukor (2:1)
  • 5-6 szem citrompótló
  • 6 db bodzavirág

A megtisztított epreket mossuk meg jól, majd csepegtessük le egy szűrőedényben. Ha nagyok vágjuk kisebb darabokra, majd tegyük egy lábasba, szórjuk rá a befőző-cukrot, tegyük hozzá a bodzavirágot, citrompótlót, és jól keverjük össze. Állandó kevergetés mellett kezdjük el főzni, majd forraljuk még körülbelül tíz percig kis lángon míg a habját el nem fövi. Töltsük tisztára mosott üvegekbe a még forrásban lévő lekvárt. Azonnal zárjuk le tetejét, és utána pár percre állítsuk fejre, így nem kell tartósítószert használnunk az eltevéshez.

Bodzás eperlekvár

RÁNTOTT BODZAVIRÁG EPERSALÁTÁVAL

Hozzávalók:

  • 16 tányér bodzavirág
  • 40 dkg eper
  • 3 evőkanál bodzaszörp
  • porcukor
  • olaj a kisütéséhez

Tésztához:

  • 350 gr liszt
  • 4 db tojás
  • 1 evőkanál porcukor
  • 5 dl tej
  • 1 csipetnyi só

Egy keverőtálba üssük bele az egész tojásokat, adjuk hozzá a tejet, sót és a porcukrot. Habverővel állandó kevergetés mellett fokozatosan adagoljuk hozzá a szitált lisztet. Ügyeljünk ne legyen csomós, a palacsinta tésztától sűrűbb tésztát készítsünk.

Forrósítsunk fel egy nagy serpenyőben annyi olajat, mintha rántott húst készítenénk. Mártsuk a tésztába a viránytányér száránál fogva a bodzát, majd tegyük a forró olajba. Addig süssük, míg aranysárgára nem pirul. Szedjük ki konyhai kéztörlőre, várjuk meg míg a felesleges olajat felszívja.

Az epersalátához vágjuk kisebb darabokra a megmosott eperszemeket, majd tegyük egy nagy tálba. Tépkedjünk rá bodzavirágokat, csorgassuk meg a bodzaszörppel, majd óvatosan keverjük össze.

Tegyünk pár darabot a megsütött bodzavirágból nagy tányérokra, tetejét szórjuk meg porcukorral, majd mellé tálaljuk az epersalátát.

Rántott bodzavirág epersalátával

SZÉP ILONKA BODZAFÁNKJA

Hozzávalók:

  • 3 dl tej
  • 3 dkg élesztő
  • 50 dkg finomliszt
  • 5 dkg vaj
  • 5 evőkanál cukor
  • 2 tojássárgája
  • csipetnyi só
  • 8 tenyérnyi bodzavirág

A sütéshez:

  • olaj

Elkészítés:

Az élesztőt kevés cukorral ízesített, meglangyosított tejben megfuttatjuk, majd a liszthez adjuk. A cukorral, a vajjal, a tojások sárgájával és csipetnyi sóval jól összedolgozzuk. A lecsipkedett virágokat is beledagasztjuk, majd letakarva a kétszeresére kelesztjük. Lisztezett deszkán másfél centi vastagra nyújtjuk,és egy közepes méretű fánkszaggatóval kiszaggatjuk. Forró olajban mindkét oldalát aranysárgára sütjük. Az olajból papírszalvétára szedve lecsepegtetjük és azon melegében, esetleg porcukorral meghintve kínáljuk.

Szép Ilonka bodzafánkja

 

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 5
Tegnapi: 42
Heti: 109
Havi: 699
Össz.: 326 259

Látogatottság növelés
Oldal: Ehető virágok élnek a kertünkben
Who breaks a butterfly upon a wheel?... - © 2008 - 2024 - monia.hupont.hu

Ingyen weblap készítés, korlátlan tárhely és képfeltöltés, saját honlap, ingyen weblap.

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »