Az egyik legegyszerűbben elkészíthető házi antibiotikum. *************** Mézes fokhagyma *************** 1. Megpucolsz egy egész fej fokhagymát, gerezdjeire szeded, kicsit megroppantod a gerezdeket, majd beleteszed egy kis zárható fedelű üvegbe, és felöntöd jó minőségű (lehetőleg bio) hársmézzel vagy kakukkfűmézzel, hogy ellepje.
2. Majd lezárod - nem kötelező érlelni -, és esténként bekaphatsz belőle 1-2 gerezdet mézzel együtt, természetesen el kell rágni!
Nagyon jó a magas vérnyomásra, érelmeszesedés ellen, meghűlés, nátha, torokgyulladás és influenza esetén, jó immunerősítő és erős gyulladásgátló, antibiotikus hatással is bír. Mézes fokhagyma-tea megfázásra
És íme itt egy spanyol népgyógyászati változata is a mézes fokhagymának: Forraljunk fel három csészényi tisztított vizet és hat gerezd fokhagymát, majd a tűzről levéve, ha már 60°C alá hűlt, adjunk hozzá fél csészényi frissen facsart citromlevet és fél csészényi mézet.
Naponta háromszor fogyasszunk belőle fél csészényit.
A szakértők szerint az ital minden összetevője segít a megfázás és nátha tünetein, a fokhagyma antibakteriális, antibiotikus tulajdonságokkal rendelkezik, a citrom tele van C-vitaminnal, a méz pedig csillapítja a köhögést.